Krupiak, czyli pieróg gryczany
Smaki podkarpacia.
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz.
2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony smalec lub masło. Dopraw miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób i poczekaj, aż składniki się zaparzą i wystygną.
3. Formę, np. na babkę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 180 st. C ok.1 godz.
Ciekawostka: krupiak ma swój odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam zwany jest pirógiem biłgorajskim (krupniakiem). Niezależnie od regionu wypieka się go z tych samych składników. Może być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.