Krupiak, czyli pieróg gryczany

Smaki podkarpacia.

To danie pochodzi z podkarpacia
To danie pochodzi z podkarpacia123RF/PICSEL

1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i utłucz.

2. Ugotuj kaszę, dodaj do ziemniaków i wymieszaj. Twaróg rozgnieć widelcem i dorzuć do ziemniaków. Wbij jajka, wlej śmietanę i roztopiony smalec lub masło. Dopraw miętą, solą i pieprzem. Masę dobrze wyrób i poczekaj, aż składniki się zaparzą i wystygną.

3. Formę, np. na babkę wysmaruj tłuszczem i przełóż do niej masę. Piecz w temperaturze 180 st. C ok.1 godz.

Ciekawostka: krupiak ma swój odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam zwany jest pirógiem biłgorajskim (krupniakiem). Niezależnie od regionu wypieka się go z tych samych składników. Może być w wersji bez skórki, czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego.

Przepis na zapiekankę gyros z ryżemInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas