Krupniczek z indykiem
Taki krupnik mogą zjeść dzieci po 6 miesiącu życia. Jest delikatny i pożywny dlatego sprawdzi się też dla osób, które przebywają na diecie. Smacznego!
Składniki:
- 1/2 marchewki
- 1/4 pietruszki
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 małego selera
- 1-2 łyżeczki kaszki ryżowej
- 1 łyżeczka masła lub oliwy
- 30 g fileta z indyka
Przygotowanie:
1. Ziemniak, marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i opłucz.
2. Pokrojone na małe kawałki warzywa wrzuć do ok. 250 ml wrzątku i gotuj, aż staną się miękkie.
3. Mięso starannie umyj pod bieżącą wodą. Ugotuj osobno.
4. Do ugotowanych warzyw dodaj mięso i wszystko zmiksuj.
5. Kaszkę rozrób w ok. 50 ml wody, a potem dodaj do zupki.
6. Całość ponownie zmiksuj. Wzbogać zupkę łyżeczką masła lub oliwy z oliwek i jeszcze raz zagotuj.