Dietetyczny obiad jednogarnkowy. Sycący, a jaki pyszny

Kapuśniak to pyszna i odżywcza zupa, którą przygotujesz bez najmniejszych problemów
Kapuśniak to pyszna i odżywcza zupa, którą przygotujesz bez najmniejszych problemów123RF/PICSEL

Sierpniowe warzywa sezonowe

  • Młoda kapusta - jest źródłem witaminy C i K, potasu, a także kwasu mlekowego pozytywnie wpływającego na jelita. Ma ponadto niewiele kalorii - po przygotowaniu około 40 kcal na 100 g.
  • Ziemniaki - są bardzo sycące, a zarazem niskokaloryczne - 100 g ugotowanych to tylko 87 kcal. Ziemniaki to również źródło potasu, błonnika i wielu witamin.
  • Kalarepa - warzywo to wzbogaca dietę o witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, białko i wapń, ma zdolność redukowania stanów zapalnych i poprawia pracę jelit. 100 g kalarepy to niecałe 30 kcal!
  • Brukiew - między innymi zawiera glukozynolany mogące działać antynowotworowo i odtruwająco na organizm. Ponadto jedzenie brukwi usprawnia pracę jelit. W 100 g ma tylko 37 kcal.
  • Cukinia - jest lekkostrawna, bogata w witaminy i minerały oraz beta karoten. Cukinia ma zaledwie 20 kcal w 100 g.
  • Brokuły - poza wieloma witaminami i związkami odżywczymi, zawierają też sulforafan działający przeciwzapalnie na organizm. Brokuły zapewniają sytość i jest zaliczany również do warzyw dietetycznych - ugotowany ma tylko 35 kcal w 100 g.
Drobno poszatkowana biała kapusta ułożona na drewnianej desce, w tle widoczna część główki kapusty oraz brązowe tło.
Jednym z warzyw idealnych na sierpniowy obiad jest kapusta123RF/PICSEL

Kapuśniak z kaszą jaglaną - przepis

Składniki

  • 500g młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 nieduży niekorzeń pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • 1 por - biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • Około 250-300 ml passaty pomidorowej (mogą być też świeże pomidory obrane ze skórki)
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Koperek pokrojony drobno
  • Przyprawy wedle uznania: sól, pieprz, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
  1. Kapustę drobno posiekać.
  2. Kaszę przelać wodą na sitku.
  3. Na odrobinie oliwy podsmażyć drobno pokrojonego pora, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz startą na tarce pietruszkę.
  4. Dodać następnie 2 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego oraz ugotowaną kaszę, całość zalać bulionem.
  5. Gotować wszystko na małej mocy palnika pod przykryciem, do miękkości warzyw i kaszy.
  6. Pod koniec gotowania dodać passatę lub świeże pomidory oraz przyprawy, koperek, śmietanę lub jogurt. Doprawić do smaku.

Zobacz również:

Blok cudów w Nowej Hucie. "Kobiety wciągały ukochanych w wiaderku"Aleksandra SuławaINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?