Krupnik na skrzydełkach

Prosty przepis na smaczną zupę

Krupnik
Krupnik123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 skrzydełka
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 4 grzybki suszone (prawdziwki, podgrzybki)
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:1 Mięso opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, drobno posiekany lub wyciśnięty w prasce czosnek, liść laurowy oraz suszone grzyby.

2 Kaszę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, dodaj do zupy. Gotuj 30 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna. Wyjmij mięso, ostudź, obierz je ze skóry i kości, dodaj z powrotem do zupy. Możesz też dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas