Krupnik na skrzydełkach
Prosty przepis na smaczną zupę
Składniki:
- pół szklanki kaszy jęczmiennej
- 4 skrzydełka
- marchewka
- pietruszka
- seler
- 4 grzybki suszone (prawdziwki, podgrzybki)
- cebula
- łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie:1 Mięso opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, drobno posiekany lub wyciśnięty w prasce czosnek, liść laurowy oraz suszone grzyby.
2 Kaszę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, dodaj do zupy. Gotuj 30 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna. Wyjmij mięso, ostudź, obierz je ze skóry i kości, dodaj z powrotem do zupy. Możesz też dodać pokrojone ziemniaki i ugotować. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.