Krupnik z dynią i kiełbasą

Kiedy znudzi się wam tradycyjny krupnik, możecie spróbować zrobić ten z naszego przepisu.

Ten krupnik smakuje nieco inaczej niż tradycyjny
Ten krupnik smakuje nieco inaczej niż tradycyjny 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
  • sól
  • pieprz
  • 1 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 mała dynia Hokkaido (około 750 g)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 300 g kiełbasy cienkiej (np. podwawelskiej)
  • oregano (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Kaszę pęczak ugotuj według przepisu na opakowaniu. 2. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno posiekaj. Obierz także ze skórki pietruszki, umyj, przekrój na pół wzdłuż korzenia, a potem w plasterki. 3. Dynię przekrój na połowę,wydrąż ze środka miąższ, potem pokrój na cienkie kawałki. Uwaga! Dynia Hokkaido ma cienką skórkę, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli użyjesz zwykłej dyni, wtedy wcześniej usuń skórę.

4. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek, kaszę pęczak oraz pietruszkę i dynię. Wszystkie składniki smaż około 4 minut, cały czas mieszając. 5. Przełóż wszystko do garnka. Zalej bulionem. 6. Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Gotuj pod przykryciem około 20 minut.

7. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem. Przed podaniem dodaj na każdy talerz po kilka listków świeżego oregano.

Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas