Krupnik z Polesia z kaszą jaglaną

Polecamy przepis na krupnik z kaszą jaglaną. To świetne rozwiązanie na szybki, smaczny i ciepły posiełek.

Krupnik z Polesia z kaszą jaglaną
Krupnik z Polesia z kaszą jaglaną123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 l wywaru mięsnego,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 4 pokrojone ziemniaki,
  • 4 ziarna ziela ang.,
  • listek laurowy,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz,
  • ew. natka pietruszki (ozdoba)

Sposób przygotowania: Kaszę upraż na suchej patelni (dzięki temu straci goryczkę). Opłucz w ciepłej wodzie, po czym odsącz na sicie. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, a następnie podduś w garnku na maśle. Podgrzej osobno wywar mięsny.

Do warzyw dodaj kaszę, wlej wywar, dodaj przyprawy i gotuj. Po 15 min dołóż ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw do smaku.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas