Krupnik z Polesia z kaszą jaglaną
Polecamy przepis na krupnik z kaszą jaglaną. To świetne rozwiązanie na szybki, smaczny i ciepły posiełek.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 2 l wywaru mięsnego,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 1/2 selera,
- 4 pokrojone ziemniaki,
- 4 ziarna ziela ang.,
- listek laurowy,
- łyżka masła,
- sól, pieprz,
- ew. natka pietruszki (ozdoba)
Sposób przygotowania: Kaszę upraż na suchej patelni (dzięki temu straci goryczkę). Opłucz w ciepłej wodzie, po czym odsącz na sicie. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki, a następnie podduś w garnku na maśle. Podgrzej osobno wywar mięsny.
Do warzyw dodaj kaszę, wlej wywar, dodaj przyprawy i gotuj. Po 15 min dołóż ziemniaki. Gotuj do miękkości. Dopraw do smaku.