Krupnik z pulpecikami

Lekki, ale bardzo pożywny krupnik z kaszą kuskus to przysmak dla całej rodziny.

Składniki:

Reklama

Na pulpeciki

  • 30 dag mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek płatków owsianych (zmielonych)
  • 1 jajko
  •  pieprz, sól

Na zupę

  • ok. 2 litrów wody
  • 1/2 szkl. kaszki kuskus
  • 4 średnie ziemniaki
  • 10 dag małych marchewek
  • 1/2 średniego selera
  • 1/2 pora
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 kostki bulionu drobiowo-warzywnego
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie:

1. Mięso zmieszaj  z płatkami i jajkiem. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj małe pulpeciki. Do garnka wlej wodę. Wrzuć kostki bulionowe. Warzywa (oprócz ziemniaków) obierz, umyj, włóż do wywaru. Całość gotuj ok. 20 minut.

2. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Z gotującego się bulionu wyjmij wszystkie warzywa i wrzuć pulpeciki. Gotuj je 20 minut. Następnie dodaj ziemniaki. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodaj do zupy wyjętą wcześniej marchewkę. Pod koniec gotowania wsyp kaszkę kuskus. Przypraw krupnik solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp natką.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje