Kruszon arbuzowo - imbirowy
Gwarancją sukcesu jest słodki arbuz. Jeśli kupujesz cały owoc, postukaj w jego skórkę. Dojrzały wyda głuchy dźwięk. Powąchaj go też przy szypułce – powinien słodko pachnieć.
Składniki:
- 1,5 kg arbuza (po odkrojeniu skóry)
- 100 g świeżego imbiru
- 3 dojrzałe cytryny
- 2 limonki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 kostek lodu
- gałązka mięty
- plasterki pomarańczy
Przygotowanie:
1. Umyj dokładnie cytryny i limonki, wyciśnij z nich sok.
2. Obierz imbir i posiekaj. Przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj razem z cukrem pudrem do soku
z cytryn i limonek.
3. Podgrzej syrop z cytrusów, mieszając, aby cukier się rozpuścił, następnie zagotuj. Odstaw na 5 minut, aby przestygł.
4. Pokrój arbuza w kawałki, usuń pestki. Przełóż do dużej miski, dodaj syrop, zmiksuj. Tuż przed podaniem dodaj kostki lodu, udekoruj listkami mięty i plasterkami pomarańczy.