Reklama

Reklama

Kruszon arbuzowo - imbirowy

Gwarancją sukcesu jest słodki arbuz. Jeśli kupujesz cały owoc, postukaj w jego skórkę. Dojrzały wyda głuchy dźwięk. Powąchaj go też przy szypułce – powinien słodko pachnieć.

Składniki:

  • 1,5 kg arbuza (po odkrojeniu skóry)
  • 100 g świeżego imbiru
  • 3 dojrzałe cytryny
  • 2 limonki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 kostek lodu
  • gałązka mięty
  • plasterki pomarańczy

Przygotowanie:

1. Umyj dokładnie cytryny i limonki, wyciśnij z nich sok.

2. Obierz imbir i posiekaj. Przeciśnij przez praskę do czosnku. Dodaj razem z cukrem pudrem do soku

z cytryn i limonek.

3. Podgrzej syrop z cytrusów, mieszając, aby cukier się rozpuścił, następnie zagotuj. Odstaw na 5 minut, aby przestygł.

Reklama

4. Pokrój arbuza w kawałki, usuń pestki. Przełóż do dużej miski, dodaj syrop, zmiksuj. Tuż przed podaniem dodaj kostki lodu, udekoruj listkami mięty i plasterkami pomarańczy.

Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy