Reklama

Reklama

Krzyczące Herbatniki

Zbliża się Halloween, a my już dzisiaj zapraszamy do zabawy z dzieckiem w kuchni. Przygotujmy razem krzyczące herbatniki i zróbmy je według podanego przepisu.

Składniki:

Reklama

Herbatniki:

  • 280g zwykłej mąki, plus trochę do wałkowania ciasta
  • 0.25 łyżeczki sody
  • 1 łyżka stołowa przyprawy do ciasta z dyni
  • 0.5 łyżeczki drobnej soli
  • 170 g niesolonego masła, miękkiego
  • 70 g granulowanego cukru
  • 70 g jasnobrązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczka czystej esencji waniliowej ·        
  • Gotowane cukierki: żółte, czerwone, czarne

Lukier

  • 60 ml wody
  • 3 łyżki stołowe białka w proszku
  • 0.75 łyżeczki esencji pomarańczowej
  • 150 g do 220g cukru pudru


Specjalne wyposażenia:

  • 1 pusta puszka po tuńczyku (około 175g) do wycinania ciastek
  • Patyczki do lizaków, dostępne w sklepach z przyborami cukierniczymi


Sposób przygotowania:

Jak przyrządzić Krzyczące Herbatniki Herbatniki:

1) W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę do ciasta z dyni oraz sól. 2) W dużej misce ubij masło aż stanie się puszyste. Zeskrob masło ze ścianek miski i dodaj cukry, dalej ubijając aż całość stanie się lekka, około 3 minuty. Dodaj jajko i esencję waniliową, ubijaj aż stanie się gładkie. Stopniowo dodawaj suche składniki cały czas mieszając do powstania gładkiego ciasta.

3) Podziel ciasto na pół i z każdego kawałka uformuj dysk. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. 4) Przenieś jeden dysk na powierzchnię posypaną mąką i rozwałkuj na grubość około 0.5cm. Potnij na herbatniki za pomocą puszki po tuńczyku (patrz niżej). Przenieś herbatniki na tacę do pieczenia. 5) Wytnij oczy oraz usta nożem. Wciśnij patyczek do lizaków w wąski koniec każdego herbatnika. Powtarzaj aż skończy się ciasto. Ciasteczka trzymaj w lodówce przez minimum 30 minut.

6) Równo rozłóż tacki w piekarniku i podgrzej piekarnik do180C/Gaz 4. Włóż cukierki do małego woreczka plastikowego i potłucz na małe kawałki. 7) Piecz herbatniki około 20 minut. Wyjmij tacki z piekarnika i delikatnie posyp pokruszonymi cukierkami. Piecz dalej aż cukierki się stopią, około 3 minuty. Schłodź ciastka na tackach przez 10 minut, potem przenieś na stojak.

Lukier: 1) wymieszaj wodę, białko w proszku oraz esencję pomarańczową aż nabiorą gładkiej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukru pudru aż powstanie gładki lukier. Posmaruj wierzch ciastek lukrem, Odstaw aż lukier się zetnie, około 30 minut.

Podawaj lub przechowuj w zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 3 dni. Uwagi: usuń wierzch oraz spód puszki i wyrzuć. Umyj i dobrze wysusz. Z jednej strony ściśnij puszkę aby utworzyć kształt czaszki.   


We wtorek 28 października o godzinie 21:00 rozpocznie się emisja programu ,,Halloweenowe wojny". Do Halloween (piątku, 31 października) włącznie, będzie można obejrzeć 4 odcinki ulubionego przez widzów kanału programu związanego z obchodami tego święta w aspekcie kulinarnym.

W programie pięć ekip, składających się z eksperta w wycinaniu wzorów w dyni, specjalisty w wypiekaniu tortów artystycznych i mistrza robienia cukierków, musi stworzyć niesamowite dekoracje na Halloween. Praktycznie wszystkie z propozycji prezentowanych w programie mogą stać się dużą inspiracją dla widzów. Są niezwykle pomysłowe i niezbyt  trudne do wykonania.    

Program można oglądać od wtorku 28-ego października do piątku 31-ego października o 21:00 (powtórki 31-ego października od 11:00).

Dowiedz się więcej na temat: herbatniki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje