Które owoce są lepsze- mrożone czy „świeże” z supermarketu?

Może wydawać się, że owoce i warzywa starannie ułożone na półkach supermarketów są znacznie bardziej zdrowe niż zamrożone i szczelnie zapakowanie w worki. Okazuje się, że mrożone produkty mają liczne zalety.

mrożone owoce
mrożone owoce© Photogenica
owoce w markecie
© Photogenica

Zimą najczęściej brakuje sezonowych owoców, w takim wypadku najlepiej zaopatrzyć się w mrożone produkty. Dlaczego? Mrożone warzywa i owoce mają znacznie wyższy poziom składników odżywczych niż „świeże”, ponieważ zostały zamrożone zaraz po zbiorach.

mrożone owoce
© Photogenica

Owoce znajdujące się na półkach sklepowych są zrywane na długo przed tym zanim dojrzeją, a następnie są wysyłane setki kilometrów, aby dotrzeć do sklepu w twojej okolicy. Często leżakują na półkach długi czas, spryskiwane substancjami chemicznymi. Wartość odżywcza takich owoców jest niska.

świeże owoce
© Photogenica

Mrożone owoce i warzywa są zdrowsze, mają większą zawartość witamin i antyoksydantów. Z mrożonek szybko przygotujesz pyszne posiłki i desery. Wartość odżywcza mrożonek jest niewiele niższa od owoców zebranych w sezonie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas