Które pomidory wybrać na przecier? Jak go zrobić?

Przecier pomidorowy jest bazą do wielu dań, między innymi zupy pomidorowej
Przecier pomidorowy jest bazą do wielu dań, między innymi zupy pomidorowej123RF/PICSEL

Do czego wykorzystać przecier pomidorowy?

Jakie pomidory są najlepsze do przecieru?

Do przecieru należy wybierać pomidory twarde i dojrzałe
Do przecieru należy wybierać pomidory twarde i dojrzałe123RF/PICSEL
Przepis na dorsza w sosie pomidorowymInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić przecier pomidorowy?

  • pięć kilogramów pomidorów,
  • jedną łyżkę soli,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
  1. Umyj dokładnie pomidory i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do dużego garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy powstanie z nich pulpa, rozgnieć je za pomocą tłuczka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną godzinę.
  3. Umieść nad garnkiem sito i przełóż do niego pomidory i przecieraj do mniejszego naczynia.
  4. Otrzymany przecier gotuj przez dwie godziny i dodaj do niego sól.
  5. W międzyczasie przygotuj cztery duże słoiki i do każdego dodaj trochę kwasku cytrynowego i przelej do nich ugotowany przecier. Możesz przechowywać go w lodówce do miesiąca lub zapasteryzować.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?