Które pomidory wybrać na przecier? Jak go zrobić?

Z przecieru pomidorowego można przyrządzić wiele pysznych dań. Świetnie nadaje się do zrobienia zupy pomidorowej czy posmarowania nim spodu pizzy. Pomidory są też cennym składnikiem potasu, który wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Do wykonania dobrej passaty należy przygotować odpowiednie rodzaje pomidorów: muszą być mięsiste, twarde i dojrzałe. Które pomidory wybrać na przecier? Jak zrobić go w kilka minut? Dowiesz się z tego artykułu.

Przecier pomidorowy jest bazą do wielu dań, między innymi zupy pomidorowej
Przecier pomidorowy jest bazą do wielu dań, między innymi zupy pomidorowej123RF/PICSEL

Do czego wykorzystać przecier pomidorowy?

Przecier pomidorowy ma dużo zastosowań w kuchni i tworzy bazę wielu popularnych dań. To główny składnik zupy pomidorowej, spaghetti czy aromatycznych sosów. Używany również do pizzy: smaruje się jej spód, a następnie kładzie resztę dodatków. W polskiej kuchni przecier pomidorowy wykorzystuje się jeszcze do gołąbków czy fasolki po bretońsku. Warto również wspomnieć o właściwościach zdrowotnych pomidorów, ponieważ zawierają dużo cennych minerałów, między innymi potas. Pierwiastek ten pomaga regulować ciśnienie krwi i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Jakie pomidory są najlepsze do przecieru?

Do przecieru należy wybierać pomidory twarde i dojrzałe
Do przecieru należy wybierać pomidory twarde i dojrzałe123RF/PICSEL

Do zrobienia dobrego przecieru należy wybrać odpowiednie pomidory. Nie wszystkie okazy nadają się do wykonania z nich passaty: owoce te muszą być twarde, dojrzałe i mięsiste. Istotne jest, aby pomidory miały jak najmniejszą liczbę pestek. Najlepiej sprawdzą się odmiany malinowe, rzymskie czy śliwkowe, ponieważ mają one najsłodszy smak i są zbite oraz mięsiste.

Przepis na dorsza w sosie pomidorowymInteria Kulinaria

Jak zrobić przecier pomidorowy?

Przygotowanie przecieru pomidorowego jest proste i zajmie ci tylko kilka chwil. Do jego wykonania potrzebujesz następujących składników:

  • pięć kilogramów pomidorów,
  • jedną łyżkę soli,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie pomidory i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do dużego garnka i doprowadź do wrzenia.
  2. Kiedy powstanie z nich pulpa, rozgnieć je za pomocą tłuczka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejną godzinę.
  3. Umieść nad garnkiem sito i przełóż do niego pomidory i przecieraj do mniejszego naczynia.
  4. Otrzymany przecier gotuj przez dwie godziny i dodaj do niego sól.
  5. W międzyczasie przygotuj cztery duże słoiki i do każdego dodaj trochę kwasku cytrynowego i przelej do nich ugotowany przecier. Możesz przechowywać go w lodówce do miesiąca lub zapasteryzować.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas