Których produktów nie powinno się mrozić?
Mrożenie jest jedną z najprostszych i najskuteczniejszych metod przechowywania żywności. Dzięki niemu można cieszyć się niektórymi owocami poza sezonem, a także zapobiec nadmiernemu wyrzucaniu żywności. Zalet z mrożenia jest zdecydowanie więcej: produkty spożywcze nie tracą witamin i wartości odżywczych, a także zachowują swój kolor, zapach i smak. Niestety, istnieje całą gama artykułów, którym mrożenie nie służy: tracą walory zarówno estetyczne jak i zdrowotne. Niektóre z nich mogą być również być przyczyną poważnych zatruć pokarmowych. Zatem czego nie wolno pod żadnym pozorem wkładać do zamrażalnika? Przekonajmy się.
Owoce i warzywa z dużą ilością wody
Choć mrożonki warzywne i owocowe są niezwykle popularne, nie wszystkie z nich nadają się do umieszczania w lodówce. Przede wszystkim te, które posiadają bardzo dużo wody, ponieważ po rozmrożeniu bardzo szybko się rozpadają, a także tracą jędrność. Wszystko za sprawą powstawania kryształków lodu, które niszczą błonę komórkową. Poza tym po rozmrożeniu owoce i warzywa tracą swój sok, co zmniejsza ich wartość odżywczą. Dlatego nie mrozi się m.in. ogórków, arbuzów, pomidorów, sałaty, jabłek oraz cytrusów.
Napojów gazowanych i w szklanych butelkach
Nic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak łyk zimnej wody gazowanej. Cześć osób dla schłodzenia napoju umieszcza go w zamrażarce. Choć kilka chwil w minusowej temperaturze nie wyrządzi większych szkód, to zostawienie go tam na dłużej może spowodować rozsadzenie butelki, co może skutkować zniszczeniem urządzenia. Co więcej, wyciągając taki lodowaty napój, istnieje ryzyko, że wybuchając w ręce, boleśnie pokaleczy.
Nabiał
Niestety, do mrożenia nie nadają się produkty nabiałowe, które mają kremową konsystencje, czyli miękkie sery twarogowe, śmietanę, serki wiejskie, budyń, majonez itd. Choć mrożenie nie wpływa negatywnie na znajdujące się w nich wartości odżywcze, to rozmrażanie sprawia, że nabiał się rozwarstwia i wygląda bardzo nieapetyczne. Ponadto nie powinno się również mrozić jajek w całości, gdyż mogą one w zamrażarce wybuchnąć. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozbić skorupkę i w taki sposób przechowywać je w zamrażarce. Najlepiej osobno żółtka i białka.
Makarony, ziemniaki, ryż
Produkty sypkie, takie jak makarony czy ryż nie muszą być przechowywane w zamrażarce, ponieważ nawet w temperaturze pokojowej nie psują się. Inaczej ma się takimi, które zostały z obiadu i ugotowanymi wcześniej. Nie warto ich mrozić, ponieważ nie dość, że to podstawowy kulinarny błąd, to po rozmrożeniu tracą swój smak i konsystencję. Zamiast tego warto nauczyć się dostosowywać ich ilość do domowników i nie gotować ich na zapas.
Produkty rozmrożone
Produktów raz rozmrożonych nie powinno się zamrażać z powrotem. Nie dlatego, że tracą zawarte w nich witaminy, ale dlatego, że podczas rozmrażania namnażają się na nich mikroorganizmy, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Dlatego kupując mrożonki w sklepie, najlepiej je wykorzystać od razu po przyjściu do domu i nie ryzykować ich ponownym zamrożeniem.