Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!

Kubdari
Kubdarimateriały prasowe

Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować?

Sposób przygotowania

Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz go z innymi składnikami.

Podawanie: Użyj jako przyprawy zamiast soli kuchennej. Może być również stosowany jako dodatek do gotowania różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup.

Pokrój drobno wołowinę i cielęcinę, a następnie zmiel. Dodaj do mięsa mieszankę czosnkową z przyprawami, posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso za pomocą rąk - dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.

Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko.

Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem. Danie podawaj w parze z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie sprawdzi się do wznoszenia noworocznych toastów!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas