Kuchenne abc na listopad

Rozgrzewające przepisy.

Rozgrzewająca herbatka z czosnkiem i imbirem
Rozgrzewająca herbatka z czosnkiem i imbirem 123RF/PICSEL

Zdrowe przyprawy

Cebula i czosnek to smaczne warzywa przyprawowe. Jesienią mają dodatkową zaletę - chronią przed infekcjami. Nie żałuj ich więc do sałatek, surówek, past i sosów. A gdy poczujesz, że łapie cię przeziębienie, zjedz kanapkę z pikantnymi ząbkami lub wypij herbatkę z imbirem - przyprawą, która świetnie rozgrzewa i działa bakteriobójczo.

Bukiet ziół

Francuzi mówią na to bouquet garni. Klasyczny to natka, tymianek i liście laurowe. Zioła składa się w pęczek, związuje i wrzuca do zupy, sosu lub gulaszu. Taki bukiet z łatwością można później wyjąć i wyrzucić.

Buraczki na zupę

Pokrój 3 kg ugotowanych buraków. Zalej 3 szkl. wody, dodaj po 1.5 szkl. cukru i octu, czosnek i 1.5 łyżki soli. Odstaw na noc, przełóż do słoików. Pasteryzuj ok. 15 minut.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas