Kuchnia bułgarska
Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się dużo warzyw, służących przede wszystkim do przygotowania sałatek i surówek. Najpopularniejsza z nich jest bez wątpienia szopska sałata, która można zamówić w większości restauracji w Bułgarii.
W kuchni bułgarskiej rzadko występują potrawy mączne, a już nie do pomyślenia i trudne do przełknięcia jest dla Bułgara gotowane ciasto w rodzaju naszych pierogów. Podstawowe dania nigdy nie mają słodkiego smaku (nie można liczyć zatem na dania takie, jak knedle czy pierogi z owocami). Za to desery bywają nadzwyczaj pomysłowe (np. ciastko z... makaronu zalanego gęstym słodkim syropem). Bułgarzy jedzą bardzo dużo chleba, podawanego praktycznie do wszystkich dań. Mają także swój sposób jedzenia chleba: nie trzymają całej kromki w dłoni, lecz kładą ją obok talerza na serwetce i ułamują po kawałku. W restauracji kelnerzy zwykle pytają, ile kromek chleba sobie życzmy (albo bułek) do obiadu.
Oto kilka przepisów:
Bułgaria słynie z doskonałych niedrogich win. Istnieje bardzo dużo odmian i gatunków wina, spośród nich wymienić można kilka podstawowych. Wina czerwone, to przede wszystkim Cabernet Sauvignon - bardzo popularne i szeroko w Bułgarii dostępne wino wytrawne o nasyconej, czerwonej barwie. Ma harmonijny i miękki smak, dobrze wypełnia usta i lekko rozgrzewa gardło. Przy dłuższym leżakowaniu rozwija bogaty, niepowtarzalny aromat. Równie dobre jest wino o nazwie Gymza. To wino wytrawne o przejmującym, miękkim, lekko owocowym smaku, charakterystycznym aromacie i rubinowej barwie. Przygotowane jest z winorośli o nazwie gymza, znanych także jako kadarka. Warto polecić także Marwud - wino ciemnoczerwone o bogatym bukiecie, może współzawodniczyć z francuskim Bordeaux. Wybierane jest z rodzimych, bułgarskich wysokogatunkowych winogron typu marud. Z win białych najlepsze są: Chardonnay- wytrawne wino o wyraźnym owocowym smaku i aromacie przypominającym jabłko i kwiaty polne. Spozywa się je jako młode wino; przy dłuższym leżakowaniu ( ok. 5 lat ) rozwija bogaty bukiet. Pasuje do kruchego mięsa i serów, ale także do ciast oraz orzechów i migdałów. Diamiat, to z kolei wino wytrawne słomkowej barwie, intensywnym aromacie miodu z dodatkiem górskich traw i lekko żywicznej nutce. Ma łagodny, miękki, a jednocześnie pikantny posmak zdominowany świeżością górskich traw. Tamianka, to wytrawne wino o dyskretnym aromacie, żółtej barwie i wyrazistym, świeżym smaku. Podaje się je do białego mięsa, ryby oraz ciasta; najlepiej spożywać młode.
Oprócz win, w Bułgarii pija się słynną rakiję i koniaki o wielu odmianach. Smacznego!
Fragment przewodnika Wydawnictwa