Reklama

Reklama

Kuchnia Izraelska - jedna z najbardziej pożywnych na świecie

Kuchnię izraelską cechuje nie tylko duża różnorodność - swoje wpływy czerpie z kuchni śródziemnomorskiej, arabskiej, tureckiej. Fakt, że jej znaczną część stanowią strączki, świeże owoce i warzywa, powoduje, że uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.

- Fakt, że Izrael jest wymieniony wśród krajów, które przestrzegają zasad najbardziej pożywnej diety zupełnie mnie nie dziwi. W Izraelu dania gotowe i fast foody są rzadkością. Zamiast tego są małe sklepy, które sprzedają owoce i warzywa na każdym rogu, a młodzi ludzie mają nawyk gotowania własnych posiłków wyniesiony z domu. Porównanie wartości odżywczych miseczki zupy z soczewicy lub faszerowanych papryczek do burgera z frytkami jest oczywiste - wyjaśnia na łamach "The Guardian" Catherine Hezser, prof. na londyńskim uniwersytecie SOAS.

Reklama

Dodaje, że takie kraje jak Izrael pokazują, że pożywna dieta oparta na owocach, roślinach strączkowych, orzechach i rybach, okazjonalnie chudym mięsie, nie jest droższa niż dieta oparta na daniach gotowych.

Już pierwszy posiłek dnia pokazuje nam, na jakich składnikach bazuje ta kuchnia. Typowe izraelskie śniadanie składa się z dużej ilości pokrojonych świeżych warzyw (np. pomidory, papryka, cebula, ogórek) i owoców (np. jabłka, pomarańcze, melony), chleba, jajek (np. jajecznica, jajka gotowane lub sadzone), nabiału (np. sery białe i żółte, jogurty, maślanka), zimnych sałatek, soków, herbaty i kawy. Zazwyczaj nie zawiera mięsa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje