Reklama

Reklama

Kuchnia na cały tydzień

Pyszne dania dla całej rodziny.

Smażone warzywa

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • szklanka groszku
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • papryka żółta
  • cukinia
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • 5 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Do naczynia wlej oliwę, dodaj czosnek, papryczkę i łyżeczkę świeżego oregano. Wymieszaj, przelej do butelki i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Groszek ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej kilka łyżek przygotowanej wcześniej oliwy. 

2. Dodaj pokrojoną cebulę i plastry marchewki. Papryki przetnij na pół, wydrąż środki i pokrój w kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną cukinią i ugotowanym groszkiem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem granulowanym. Podlej wodą lub bulionem. Duś chwilę. Posyp startym parmezanem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje