Kuchnia na cały tydzień

Smażone warzywa
Smażone warzywa123RF/PICSEL

Smażone warzywa

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżego oregano
  • szklanka groszku
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • papryka żółta
  • cukinia
  • bazylia
  • czosnek granulowany
  • 5 dag parmezanu
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Ciasto z jajkiem
Ciasto z jajkiem123RF/PICSEL

Kulebiak

Składniki

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 40 dag szpinaku gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • garść orzechów pinii
  • 3 łyżki ricotty
  • 3 jajka
  • 1/2 granatu
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Nadziewane ziemniaki
Nadziewane ziemniaki123RF/PICSEL

Ziemniaki nadziewane

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • niepełna szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryka w proszku
  • pomidorki koktajlowe
  • 25 dag karczochów w zalewie
  • pęczek szczypiorku
  • czarne oliwki
  • 10 dag sera żółtego
  • sos balsamiczny
  • sól
  • pieprz
4 osób

Sposób przygotowania

Pieczona wołowina

Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 łyżek masła
  • łyżka oleju
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • mała cebula
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/3 szklanki wina
4 osób

Sposób przygotowania

Lazania
Lazania123RF/PICSEL

Lazania

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 80 dag pomidorów krojonych z puszki lub świeże pomidory
  • olej
  • cebula
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • szczypta cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag makaronu do lazanii
  • 15 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
4 osób

Sposób przygotowania

Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami123RF/PICSEL

Wątróbka z jabłkami

Składniki

  • 80 dag wątróbki kurzej lub kaczej
  • szklanka mąki pszennej
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 twarde jabłka
  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
4 osób

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?