Kuchnia na cały tydzień
Pyszne dania dla całej rodziny.

Smażone warzywa
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki świeżego oregano
- szklanka groszku
- cebula
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- papryka żółta
- cukinia
- bazylia
- czosnek granulowany
- 5 dag parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Do naczynia wlej oliwę, dodaj czosnek, papryczkę i łyżeczkę świeżego oregano. Wymieszaj, przelej do butelki i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Groszek ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej kilka łyżek przygotowanej wcześniej oliwy.
2. Dodaj pokrojoną cebulę i plastry marchewki. Papryki przetnij na pół, wydrąż środki i pokrój w kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną cukinią i ugotowanym groszkiem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem granulowanym. Podlej wodą lub bulionem. Duś chwilę. Posyp startym parmezanem.

Kulebiak
Składniki
- 40 dag ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 40 dag szpinaku gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- garść orzechów pinii
- 3 łyżki ricotty
- 3 jajka
- 1/2 granatu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Na oliwie zrumień pokrojony czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj liście szpinaku. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś 10 minut.
2. Orzechy pinii upraż na suchej patelni i dodaj do szpinaku wraz z ricottą. Ciasto podziel na dwie części. Na jednej wyłóż szpinak i jajka ugotowane na twardo. Przykryj drugą częścią i zaciśnij. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z pestkami granatu.

Ziemniaki nadziewane
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- niepełna szklanka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka w proszku
- pomidorki koktajlowe
- 25 dag karczochów w zalewie
- pęczek szczypiorku
- czarne oliwki
- 10 dag sera żółtego
- sos balsamiczny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ponacinaj. Miąższ posmaruj śmietaną, wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw.
2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż na ziemniaku. Dodaj odciśnięte z zalewy karczochy i posiekany gruby szczypior.
3. Całość posyp startym na drobnej tarce serem i oprósz solą. Piecz jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Podawaj skropione sosem balsamicznym.
Pieczona wołowina

Składniki
- 50 dag polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek masła
- łyżka oleju
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- mała cebula
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- 1/3 szklanki wina
Sposób przygotowania
1. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i ponacinaj. Posiekany drobno czosnek wymieszaj z oliwą i rozmarynem. Posmaruj polędwicę, wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej naczynie żaroodporne i rozpuść łyżkę masła z dodatkiem oleju. Zrumień mięso i oprósz solą.
2. Roztop resztę masła, dodaj bułkę tartą, przypraw. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj do kruszonki. Wyłóż na mięsie. Piecz najpierw 10 minut w temp. 200 st. C, potem 40 minut w temp. 180°C. Sok z pieczeni zagotuj z dodatkiem śmietany i wina. Dopraw, polej pieczeń.

Lazania
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego
- 80 dag pomidorów krojonych z puszki lub świeże pomidory
- olej
- cebula
- słoiczek przecieru pomidorowego
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- szczypta cynamonu
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki masła
- łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 20 dag makaronu do lazanii
- 15 dag sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania
1. Zrumień cebulę, dodaj mięso, smaż. Wrzuć pokrojone pomidory i wlej przecier. Posyp przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Duś pod przykryciem.
2. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wlewaj stopniowo mleko, aż powstanie sos beszamelowy. Przypraw. W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Górę polej beszamelem i posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C. Posyp bazylią.

Wątróbka z jabłkami
Składniki
- 80 dag wątróbki kurzej lub kaczej
- szklanka mąki pszennej
- olej
- 2 cebule
- 2 twarde jabłka
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę dokładnie umyj na durszlaku. Oczyść z błon i żyłek. Obtocz w mące i usmaż na rumiano, na rozgrzanym oleju.
2. Cebule pokrój w piórka i zrumień na oleju. Jabłka pokrój w plasterki, zalej odrobiną wody i duś w garnku 5 minut.
3. Do usmażonej wątróbki dodaj cebulę i jabłko, duś całość pod przykryciem około 5 minut. Podawaj posolone z ziemniakami purée.