Kuchnia na cały tydzień

Pyszne dania dla całej rodziny.

Smażone warzywa
Smażone warzywa123RF/PICSEL

Smażone warzywa

Sposób przygotowania

1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Do naczynia wlej oliwę, dodaj czosnek, papryczkę i łyżeczkę świeżego oregano. Wymieszaj, przelej do butelki i odstaw na kilka dni w chłodne miejsce. Groszek ugotuj do miękkości. Na patelni rozgrzej kilka łyżek przygotowanej wcześniej oliwy. 

2. Dodaj pokrojoną cebulę i plastry marchewki. Papryki przetnij na pół, wydrąż środki i pokrój w kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną cukinią i ugotowanym groszkiem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem granulowanym. Podlej wodą lub bulionem. Duś chwilę. Posyp startym parmezanem.

Ciasto z jajkiem
Ciasto z jajkiem123RF/PICSEL

Kulebiak

Sposób przygotowania

1. Na oliwie zrumień pokrojony czosnek i posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj liście szpinaku. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś 10 minut. 

2. Orzechy pinii upraż na suchej patelni i dodaj do szpinaku wraz z ricottą. Ciasto podziel na dwie części. Na jednej wyłóż szpinak i jajka ugotowane na twardo. Przykryj drugą częścią i zaciśnij. Piecz 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z pestkami granatu. 

Nadziewane ziemniaki
Nadziewane ziemniaki123RF/PICSEL

Ziemniaki nadziewane

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonym wrzątku na półtwardo. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ponacinaj. Miąższ posmaruj śmietaną, wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw. 

2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż na ziemniaku. Dodaj odciśnięte z zalewy karczochy i posiekany gruby szczypior. 

3. Całość posyp startym na drobnej tarce serem i oprósz solą. Piecz jeszcze 10 minut w temp. 180°C. Podawaj skropione sosem balsamicznym. 

Pieczona wołowina

Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i ponacinaj. Posiekany drobno czosnek wymieszaj z oliwą i rozmarynem. Posmaruj polędwicę, wstaw do lodówki na całą noc. Rozgrzej naczynie żaroodporne i rozpuść łyżkę masła z dodatkiem oleju. Zrumień mięso i oprósz solą. 

2. Roztop resztę masła, dodaj bułkę tartą, przypraw. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj do kruszonki. Wyłóż na mięsie. Piecz najpierw 10 minut w temp. 200 st. C, potem 40 minut w temp. 180°C. Sok z pieczeni zagotuj z dodatkiem śmietany i wina. Dopraw, polej pieczeń.  

Lazania
Lazania123RF/PICSEL

Lazania

Sposób przygotowania

1. Zrumień cebulę, dodaj mięso, smaż. Wrzuć pokrojone pomidory i wlej przecier. Posyp przyprawami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier. Duś pod przykryciem. 

2. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wlewaj stopniowo mleko, aż powstanie sos beszamelowy. Przypraw. W brytfannie rozłóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym. Ułóż kilka warstw. Górę polej beszamelem i posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C. Posyp bazylią.

Wątróbka z jabłkami
Wątróbka z jabłkami123RF/PICSEL

Wątróbka z jabłkami

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę dokładnie umyj na durszlaku. Oczyść z błon i żyłek. Obtocz w mące i usmaż na rumiano, na rozgrzanym oleju. 

2. Cebule pokrój w piórka i zrumień na oleju. Jabłka pokrój w plasterki, zalej odrobiną wody i duś w garnku 5 minut. 

3. Do usmażonej wątróbki dodaj cebulę i jabłko, duś całość pod przykryciem około 5 minut. Podawaj posolone z ziemniakami purée. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas