Niecodzienne wykorzystanie serka wiejskiego hitem internetu. Możesz zapomnieć o mące
Zaledwie jedno opakowanie serka wiejskiego i dwa jajka wystarczą, by zrobić doskonałą, wysokobiałkową tortillę, którą mogą zajadać się m.in. osoby będące na diecie ketogenicznej. Taki "placek” nie zawiera mąki, ale charakteryzuje się świetną konsystencją, dzięki czemu może posłużyć do zawinięcia w niego ulubionych składników.

Tortilla z serka wiejskiego stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznej tortilli, która zawiera w sobie mąkę. To propozycja dobrze znana wielu osobom, które praktykują dietę ketogeniczną, a ta zakłada ograniczenie węglowodanów.
Przygotowanie tortilli z serka wiejskiego jest niezwykle proste i szybkie. W zasadzie cała lista produktów ogranicza się do jednego serka wiejskiego, jajek, szczypty soli i pieprzu. Tortilla jest elastyczna, dlatego z powodzeniem możemy wykorzystać ją do zrobienia pysznego wrapa.
Tortilla z serka wiejskiego - składniki
- 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego,
- 2 jajka,
- sól,
- czarny pieprz mielony.
Dodatki do wrapa
- 400 g piersi z kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- papryka w proszku,
- miks sałat,
- 1 papryka czerwona,
- 1 ogórek,
- 140 g żółtego sera,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżka soku z cytryny.
Tortilla z serka wiejskiego - przepis
Zaczynamy od przygotowania naszej tortilli. W tym celu do blendera przekładamy serek wiejski, wbijamy dwa jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę. Na blachę do pieczenia wykładamy papier do pieczenia i przekładamy naszą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i tortillę pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy tortillę i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz również: Syci na długo i wspomaga odchudzanie. Cztery smakowite przepisy na bazie serka wiejskiego
Pierś z kurczaka kroimy na paski o grubości ok. 1 cm i długości ok. 10 cm. Pokrojonego kurczaka przekładamy do miski i doprawiamy papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Dolewamy odrobinę oliwy i obtaczamy kurczaka w przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni, następnie przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Paprykę oraz ogórka kroimy w małą kostkę. Do miseczki przekładamy jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem, na koniec wszystko dokładnie mieszamy.
Na naszej tortilli układamy plastry sera, kurczaka, miks sałat, paprykę, ogórka, a całość polewamy sosem jogurtowo czosnkowym. Tortillę z wypełnieniem zwijamy w rulon. Gotowe!