Kuchnia na cały tydzień
Zaskocz domowników oryginalnymi potrawami!

Kopytka z kapustą i mięsem
Składniki
- 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki)
- 3 suszone grzyby
- listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 kg kapusty kiszonej
- olej
- cebula
- jabłko
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 20 dag kiełbasy wiejskiej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kopytka
- 1 kg ziemniaków
- jajko
- 20 dag mąki
- sól
Sposób przygotowania
1. Zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone mięso i smaż. Zalej wodą, dodaj połamane suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Gotuj pod przykryciem 45 minut. 2. Kapustę posiekaj i wrzuć do mięsa. Podlej szklanką wody, dodaj obrane, pokrojone w kostkę jabłko, powidła i kiełbasę. Gotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy. 3. Ugotowane ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Uformuj kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku 5 minut. Podawaj z kapustą.

Pizza z jabłkiem
Składniki
- 2 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3 szklanki mąki
- sól
- oliwa
- sos
- łyżka masła
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka mąki
- szklanka śmietany 18 proc.
- 15 dag gorgonzoli
- 20 dag twardej mozzarelli
- 3 jabłka
- sól
Sposób przygotowania
1. Drożdże wymieszaj z cukrem i odrobiną ciepłej wody. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Wlej rozczyn, pozostałą wodę i zagnieć ciasto. Rozwałkuj. 2. Usmaż na maśle cebulę i czosnek, dodaj mąkę, śmietanę, gorgonzolę. Przypraw. Posmaruj pizzę sosem, posyp startą mozzarellą i ułóż plasterki jabłka. Piecz 15 minut w temp 220°C.

Pulpety szpinakowe
Składniki
- szklanka ciecierzycy
- szczypta sody oczyszczonej
- 10 dag świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- olej
- łyżka mąki
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- gałka muszkatołowa
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę zalej wodą na noc. Wypłucz, zalej świeżą wodą, dodaj sodę, gotuj pod przykryciem 30 minut, aż zmięknie. W trakcie gotowania zbieraj pianę z wierzchu. Szpinak opłucz, dodaj do ostudzonej ciecierzycy razem z obranym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wsyp otręby, zmiksuj. Uformuj wałek. 2. Zrumień pulpet. Przełóż do garnka, zalej wodą i duś 30 minut. Dodaj mąkę z zimną wodą, masło i koncentrat pomidorowy. Przypraw. Podawaj pokrojone i posypane startym na tarce serem żółtym.

Papryka faszerowana
Składniki
- 8 czerwonych papryk
- 2 cebule
- 3/4 szklanki ryżu
- 60 dag mięsa mielonego
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżka mąki
- sól
- olej
Sposób przygotowania
1. Z umytych papryk odkrój czubki i wydrąż gniazda nasienne. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno jedną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. 2. Po minucie zdejmij z ognia. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Papryki napełnij farszem i przykryj odciętymi czubkami. Ułóż w garnku, zalej wodą, dodaj olej, sól, pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Posyp koperkiem i duś 60 minut.

Kurczak z rozmarynem
Składniki
- 8 udek kurczaka
- sól
- pieprz
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- łyżka masła \
- cebula
- pomidorki koktajlowe
- 8 pieczarek
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
1. Umyte i osuszone udka natrzyj solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj ketchup, miód, olej, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj kurczaka i schłodź. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dnie ułóż plastry cebuli i połówki pomidorków koktajlowych. 2. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrop sokiem z cytryny. Ułóż kurczaka i posyp świeżym rozmarynem. Całość przykryj i piecz ok 1,5 godziny, co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Pod koniec pieczenia odkryj kurczaka i ustaw piekarnik na funkcję grilla na około 10 minut.

Rolada cielęca z brukselką
Składniki
- 30 dag brukselek
- bułka
- olej
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- pieprz
- jajko
- łyżka musztardy
- 1 kg udźca cielęcego
- 20 dag boczku wędzonego w plastrach
- szklanka grzanek z chleba razowego
- garść orzeszków ziemnych
- łyżka masła
- listek laurowy
- sól
Sposób przygotowania
1. Brukselki ugotuj. Rozgrzej olej, zrumień posiekaną cebulę. Do mięsa mielonego dodaj sól, pieprz, jajko, odciśniętą kajzerkę, wystudzoną cebulę i musztardę. Dokładnie wymieszaj. Udziec umyj, osusz i natnij. Rozłożony, zbij tłuczkiem. Posmaruj olejem, oprósz solą i pieprzem. Ułóż plastry boczku. 2. Rozłóż mięso mielone. Ułóż połowę brukselek, posyp grzankami i orzeszkami. Zawiń, obwiąż nitką. Obsmaż. Zalej wodą, dodaj masło, sól, listek laurowy i duś pod przykryciem około 90 minut. Podawaj z resztą brukselek.

Zapiekanka
Składniki
- pierś kurczaka
- słodka papryka w proszku
- przyprawa do gyrosa
- olej
- 50 dag makaronu penne
- szklanka śmietany 18 proc.
- 20 dag sera żółtego
- jajko
- gałka muszkatołowa
- brokuł
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
1. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw. Pozostaw na godzinę. Zrumień na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Śmietanę wymieszaj ze startym na tarce serem żółtym, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. W naczyniu ułóż makaron z kurczakiem. Dodaj ugotowany brokuł i połówki pomidorków koktajlowych. Zalej sosem i piecz 30 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia posyp żółtym serem.