Kuchnia na cały tydzień

Danie z kopytkami
Danie z kopytkami123RF/PICSEL

Kopytka z kapustą i mięsem

Składniki

  • 50 dag mięsa wieprzowego (np. karkówki)
  • 3 suszone grzyby
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • olej
  • cebula
  • jabłko
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 dag kiełbasy wiejskiej
  • łyżka koncentratu pomidorowego

- kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • sól

Sposób przygotowania

Przepis na pierogi leniweInteria KulinariaInteria Kulinaria
Pizza z jabłkiem
Pizza z jabłkiem123RF/PICSEL

Pizza z jabłkiem

Składniki

  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki
  • sól
  • oliwa

- sos

  • łyżka masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 15 dag gorgonzoli
  • 20 dag twardej mozzarelli
  • 3 jabłka
  • sól

Sposób przygotowania

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Pulpety szpinakowe
Pulpety szpinakowe123RF/PICSEL

Pulpety szpinakowe

Składniki

  • szklanka ciecierzycy
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 10 dag świeżego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • olej
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • gałka muszkatołowa
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

Klopsiki z indyka w sosie koperkowymZmysłowe smakiINTERIA.PL
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane123RF/PICSEL

Papryka faszerowana

Składniki

  • 8 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 60 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka mąki
  • sól
  • olej
4 osób

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną paprykęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Udka z kurczaka
Udka z kurczaka123RF/PICSEL

Kurczak z rozmarynem

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oleju
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • łyżka masła \
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • 8 pieczarek
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Rolada mięsna
Rolada mięsna123RF/PICSEL

Rolada cielęca z brukselką

Składniki

  • 30 dag brukselek
  • bułka
  • olej
  • cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • 1 kg udźca cielęcego
  • 20 dag boczku wędzonego w plastrach
  • szklanka grzanek z chleba razowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • łyżka masła
  • listek laurowy
  • sól

Sposób przygotowania

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa123RF/PICSEL

Zapiekanka

Składniki

  • pierś kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • przyprawa do gyrosa
  • olej
  • 50 dag makaronu penne
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 20 dag sera żółtego
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • brokuł
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
Sprawdzony przepis na kurczaka zapiekanegoInteria KulinariaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?