Kuchnia na cały tydzień
Smaczne dania dla całej rodziny.

Pizza z jajkami i pomidorami
Składniki
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
- 8 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sos i dodatki
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
- 1/3 brokuła
- kilka pomidorków koktajlowych
- 25 dag sera żółtego
- 4 jajka
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Z drożdży, cukru i ciepłej wody zrób rozczyn. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na 1,5 godziny. Zagotuj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidorki przekrój na połówki. 2. Ciasto rozwałkuj. Placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp starym serem żółtym, ułóż pomidory i cząstki brokuła. Piecz 20 minut w temp. 220 st. C. Wbij jajka i piecz jeszcze do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Placuszki z kapustą
Składniki
- 1/3 kapusty (ok. 25 dag)
- sól
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki orkiszowej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej
Sposób przygotowania
1. Kapustę posiekaj, gotuj 15 minut, odcedź. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty wraz z jajkami, mąką orkiszową i jogurtem. 2. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj placki za pomocą łyżki i piecz 30 minut w temp. 180°C. Możesz także usmażyć je na oleju.

Lazania
Składniki
- olej
- cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- 80 dag pomidorów z puszki
- 40 dag przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- czosnek granulowany
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki masła
- łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- 20 dag makaronu do lazanii
- 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso, smaż. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, zalej przecierem pomidorowym. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę masła i cukier. Duś. 2. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, by powstał gęsty sos. Przypraw. W brytfannie ułóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym, polej beszamelowym, posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C.

Paella warzywna
Składniki
- wywar
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- cebula
- 1/2 pora
- sól
- pieprz
- paella
- oliwa
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- pieprz cayenne
- tymianek
- czerwona papryka
- 1/2 szklanki bobu
- czarne oliwki
- 5 pieczarek
- 1,5 szklanki ryżu do paelli
- 1/3 szklanki białego wina
- szczypta szafranu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- bazylia lub inne zioła
Sposób przygotowania
1. Warzywa na wywar obierz, zalej wodą, przypraw, ugotuj. Rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj posiekany czosnek, paprykę w proszku, pieprz cayenne, tymianek, pokrojoną paprykę, podgotowany i obrany bób, oliwki i pieczarki. 2. Dodaj ryż, wino, szafran i zalej 2 szklankami wywaru. Duś 20 minut, podlej bulionem. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Przed podaniem posyp świeżą bazylią lub innymi ziołami.

Faszerowane bakłażany
Składniki
- 4 bakłażany
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego
- duży słoik passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- zioła prowansalskie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 4-5 płatów makaronu do lazanii
- 15 dag sera żółtego w plastrach
- 2 łyżki startego parmezanu
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
1. Bakłażany przekrój, wydrąż. Zrumień cebulę, dodaj czosnek, mięso i pokrojony miąższ z bakłażana. Smaż. Zalej sosem pomidorowym, przypraw. Duś. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Napełnij bakłażany. 2. W brytfannie ułóż makaron, przykryj plastrami sera, ułóż bakłażany i zalej sosem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posyp parmezanem i bazylią