Kuchnia na cały tydzień
Smaczne dania dla całej rodziny.
Pizza z jajkami i pomidorami
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę, dodaj sól i oliwę. Z drożdży, cukru i ciepłej wody zrób rozczyn. Dodaj do mąki i zagnieć ciasto. Odstaw na 1,5 godziny. Zagotuj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Pomidorki przekrój na połówki.
2. Ciasto rozwałkuj. Placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp starym serem żółtym, ułóż pomidory i cząstki brokuła. Piecz 20 minut w temp. 220 st. C. Wbij jajka i piecz jeszcze do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Placuszki z kapustą
Sposób przygotowania
1. Kapustę posiekaj, gotuj 15 minut, odcedź. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj do kapusty wraz z jajkami, mąką orkiszową i jogurtem.
2. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką w proszku. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj placki za pomocą łyżki i piecz 30 minut w temp. 180°C. Możesz także usmażyć je na oleju.
Lazania
Sposób przygotowania
1. Zrumień posiekaną cebulę, dodaj mięso, smaż. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, zalej przecierem pomidorowym. Przypraw, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę masła i cukier. Duś.
2. Rozpuść resztę masła, dodaj mąkę i mleko, by powstał gęsty sos. Przypraw. W brytfannie ułóż płaty makaronu, zalej sosem pomidorowym, polej beszamelowym, posyp startym serem. Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 200°C.
Paella warzywna
Sposób przygotowania
1. Warzywa na wywar obierz, zalej wodą, przypraw, ugotuj. Rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj posiekany czosnek, paprykę w proszku, pieprz cayenne, tymianek, pokrojoną paprykę, podgotowany i obrany bób, oliwki i pieczarki.
2. Dodaj ryż, wino, szafran i zalej 2 szklankami wywaru. Duś 20 minut, podlej bulionem. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Przed podaniem posyp świeżą bazylią lub innymi ziołami.
Faszerowane bakłażany
Sposób przygotowania
1. Bakłażany przekrój, wydrąż. Zrumień cebulę, dodaj czosnek, mięso i pokrojony miąższ z bakłażana. Smaż. Zalej sosem pomidorowym, przypraw. Duś. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Napełnij bakłażany.
2. W brytfannie ułóż makaron, przykryj plastrami sera, ułóż bakłażany i zalej sosem. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone posyp parmezanem i bazylią