Kuchnia na cały tydzień

Pizza z jajkiem
Pizza z jajkiem123RF/PICSEL

Pizza z jajkami i pomidorami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • 8 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody

- sos i dodatki

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • czosnek granulowany
  • 1/3 brokuła
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 25 dag sera żółtego
  • 4 jajka

Sposób przygotowania

Jak zrobić pyszną, chrupiącą pizzę?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Placki z kapustą
Placki z kapustą123RF/PICSEL

Placuszki z kapustą

Składniki

  • 1/3 kapusty (ok. 25 dag)
  • sól
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej
4 osób

Sposób przygotowania

Przepis na klasyczny placek po węgierskuInteria KulinariaInteria Kulinaria
Lazania
Lazania123RF/PICSEL

Lazania

Składniki

  • olej
  • cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 80 dag pomidorów z puszki
  • 40 dag przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki masła
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 20 dag makaronu do lazanii
  • 15 dag sera żółtego
4 osób

Sposób przygotowania

Przepis na lazanię z wołowinąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Paella
Paella123RF/PICSEL

Paella warzywna

Składniki

- wywar

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • 1/2 pora
  • sól
  • pieprz

- paella

  • oliwa
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • czerwona papryka
  • 1/2 szklanki bobu
  • czarne oliwki
  • 5 pieczarek
  • 1,5 szklanki ryżu do paelli
  • 1/3 szklanki białego wina
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • bazylia lub inne zioła

Sposób przygotowania

Klasyczna paella - jak ją zrobić?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Zapiekane bakłażany
Zapiekane bakłażany123RF/PICSEL

Faszerowane bakłażany

Składniki

  • 4 bakłażany
  • oliwa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego
  • duży słoik passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 4-5 płatów makaronu do lazanii
  • 15 dag sera żółtego w plastrach
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • świeża bazylia
4 osób

Sposób przygotowania

Faszerowany bakłażanInteria KulinariaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?