Kuchnia na cały tydzień

Nie masz pomysłu na obiad? Te potrawy są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Penne z oliwkami
Penne z oliwkami123RF/PICSEL

Makaron z oliwkami i parmezanem

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. 

2. Bakłażan pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Po chwili wrzuć posiekane oliwki i podlej łyżką wody. Dodaj kapary i duś przez chwilę, mieszając. 

3. Tuńczyka osącz z zalewy i dodaj do całości wraz z masłem i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. 

4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i wymieszaj z sosem. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i miętą.

Sałatka z łososiem, szynką parmeńską i makaronem razowymInteria Kulinaria
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla123RF/PICSEL

Łosoś z grilla

Sposób przygotowania

1. Rybę skrop oliwą. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy. Zalej rybę i schłodź. 

2. Łososia ułóż na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Po ok. 15 minutach odwróć, piecz chwilę. Pomidory obierz ze skórki. Pokrój i wymieszaj z posiekaną papryką i sałatą. Skrop oliwą i wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Szaszłyczki z kurczaka

Sposób przygotowania

1. Piersi kurczaka umyj i pokrój w paski. Posmaruj miodem i ketchupem. Przypraw solą, pieprzem, curry, słodką papryką w proszku,. Skrop sokiem z limonki i sosem sojowym. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Nabij na patyczki naprzemiennie z pokrojoną cebulą. Obsmaż na oleju, podlej wodą i duś 30 minut.

2. Papryczkę chilli, obrany czosnek i imbir posiekaj. Zalej wodą, dodaj ocet, sól i cukier. Gotuj chwilę, dodaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Zagotuj i zdejmij z ognia. Sos podawaj z szaszłykami. 

Pieczona papryka
Pieczona papryka123RF/PICSEL

Papryka pieczona

Sposób przygotowania

1. Umyte papryki przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Po minucie zdejmij z ognia. 

2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki. Ułóż w garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Duś pod przykryciem 60 minut. Wywar zmiksuj i zagęść mąką z wodą. Podawaj posypane serem. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki 123RF/PICSEL

Gołąbki z młodej kapusty

Sposób przygotowania

1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól, pieprz, posiekaną drobno cebulę. Wyrób rękoma. Kapustę obierz z wierzchnich liści, gotuj chwilę, zdejmij liście. 

2. Na liściach ułóż porcje farszu, zawiń. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Wywar zlej, wymieszaj z przecierem pomidorowym, śmietaną i masłem. Podawaj z gołąbkami.

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Pieczeń
Pieczeń123RF/PICSEL

Pieczeń z rozmarynem

Sposób przygotowania

1. Mięso natnij na pół i rozłóż. Natrzyj oliwą, posyp solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Obłóż plastrami czosnku i jednej cebuli. Przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną drobno pozostałą cebulę. Dodaj starte na tarce pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. 

2. Wyłóż na mięsie i ciasno zwiń. Obłóż gałązkami rozmarynu i obwiąż nitką. W żeliwnym garnku rozgrzej masło klarowane. Zrumień szynkę z każdej strony. Podlej wodą i przełóż do pieca. Piecz pod przykryciem 90 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia.

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia Kulinaria
Placki z groszkiem
Placki z groszkiem123RF/PICSEL

Placki z szynką i groszkiem

1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę z dodatkiem masła i śmietany. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną w kostkę cebulę. 

2. Dodaj pokrojoną szynkę i groszek. Po chwili zdejmij z patelni. Dodaj do ziemniaków wraz ze szczypiorkiem, jednym jajkiem, solą, pieprzem i mąką. Zagnieć i uformuj małe placuszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju. 

Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas