Kuchnia na cały tydzień

Penne z oliwkami
Penne z oliwkami123RF/PICSEL

Makaron z oliwkami i parmezanem

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 bakłażana
  • czarne oliwki
  • łyżka kaparów
  • 15 dag tuńczyka z puszki
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag makaronu
  • 2 łyżki parmezanu
  • mięta

Sposób przygotowania

Sałatka z łososiem, szynką parmeńską i makaronem razowymInteria KulinariaInteria Kulinaria
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla123RF/PICSEL

Łosoś z grilla

Składniki

  • 70 dag łososia
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 pomidory
  • czerwona papryka
  • 1/2 sałaty
  • zioła prowansalskie
4 osób

Sposób przygotowania

Łosoś miętowyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Szaszłyki drobiowe
Szaszłyki drobiowe123RF/PICSEL

Szaszłyczki z kurczaka

Składniki

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka papryka w proszku
  • sok z 1/3 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • cebula
  • olej

- sos

  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Pieczona papryka
Pieczona papryka123RF/PICSEL

Papryka pieczona

Składniki

  • 8 papryk czerwonych
  • szklanka brązowego ryżu
  • sól
  • olej
  • 2 cebule
  • 60 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka mąki
  • 10 dag żółtego sera
4 osób

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną paprykęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki 123RF/PICSEL

Gołąbki z młodej kapusty

Składniki

  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • pół szklanki ryżu
  • sól
  • 70 dag mięsa mielonego
  • pieprz
  • cebula
  • kapusta
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 18 proc
  • łyżka masła

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyZmysłowe smakiInteria.tv
Pieczeń
Pieczeń123RF/PICSEL

Pieczeń z rozmarynem

Składniki

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • gałązki
  • świeżego rozmarynu i tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • olej
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Placki z groszkiem
Placki z groszkiem123RF/PICSEL

Placki z szynką i groszkiem

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • olej
  • cebula
  • 15 dag szynki
  • 1/2 szklanki groszku
  • 2 łyżki
  • posiekanego szczypiorku
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki szklanka
  • bułki tartej
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?