Reklama

Reklama

Kuchnia na cały tydzień

Nie masz pomysłu na obiad? Te potrawy są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Makaron z oliwkami i parmezanem

Składniki

  • kilka łyżek oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 bakłażana
  • czarne oliwki
  • łyżka kaparów
  • 15 dag tuńczyka z puszki
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag makaronu
  • 2 łyżki parmezanu
  • mięta

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. 

2. Bakłażan pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Po chwili wrzuć posiekane oliwki i podlej łyżką wody. Dodaj kapary i duś przez chwilę, mieszając. 

3. Tuńczyka osącz z zalewy i dodaj do całości wraz z masłem i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. 

4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i wymieszaj z sosem. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i miętą.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje