Kuchnia na cały tydzień
Nie masz pomysłu na obiad? Te potrawy są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Makaron z oliwkami i parmezanem
Składniki
- kilka łyżek oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 bakłażana
- czarne oliwki
- łyżka kaparów
- 15 dag tuńczyka z puszki
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany 18 proc.
- sól
- pieprz
- 50 dag makaronu
- 2 łyżki parmezanu
- mięta
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się lekko zrumieni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. 2. Bakłażan pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku. Po chwili wrzuć posiekane oliwki i podlej łyżką wody. Dodaj kapary i duś przez chwilę, mieszając. 3. Tuńczyka osącz z zalewy i dodaj do całości wraz z masłem i śmietaną. Przypraw solą i pieprzem. 4. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i wymieszaj z sosem. Potrawę podawaj posypaną startym parmezanem i miętą.

Łosoś z grilla
Składniki
- 70 dag łososia
- oliwa
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- czosnek granulowany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 pomidory
- czerwona papryka
- 1/2 sałaty
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
1. Rybę skrop oliwą. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku i czosnkiem granulowanym. Wymieszaj sok z cytryny i sos sojowy. Zalej rybę i schłodź. 2. Łososia ułóż na rozgrzanym grillu skórą do dołu. Po ok. 15 minutach odwróć, piecz chwilę. Pomidory obierz ze skórki. Pokrój i wymieszaj z posiekaną papryką i sałatą. Skrop oliwą i wymieszaj z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Szaszłyczki z kurczaka
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki miodu
- łyżka ketchupu
- sól
- pieprz
- curry
- słodka papryka w proszku
- sok z 1/3 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- cebula
- olej
- sos
- papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- 4 łyżki octu ryżowego
- sól
- 3 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Piersi kurczaka umyj i pokrój w paski. Posmaruj miodem i ketchupem. Przypraw solą, pieprzem, curry, słodką papryką w proszku,. Skrop sokiem z limonki i sosem sojowym. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Nabij na patyczki naprzemiennie z pokrojoną cebulą. Obsmaż na oleju, podlej wodą i duś 30 minut.2. Papryczkę chilli, obrany czosnek i imbir posiekaj. Zalej wodą, dodaj ocet, sól i cukier. Gotuj chwilę, dodaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą. Zagotuj i zdejmij z ognia. Sos podawaj z szaszłykami.

Papryka pieczona
Składniki
- 8 papryk czerwonych
- szklanka brązowego ryżu
- sól
- olej
- 2 cebule
- 60 dag mięsa mielonego
- pieprz
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 10 dag żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Umyte papryki przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Rozgrzej olej i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą i pieprzem. Smaż chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku . Po minucie zdejmij z ognia. 2. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem. Wypełnij papryki. Ułóż w garnku i zalej do połowy wodą. Dodaj łyżkę oleju, sól, pieprz, jedną cebulę pokrojoną w plastry i pozostały czosnek. Duś pod przykryciem 60 minut. Wywar zmiksuj i zagęść mąką z wodą. Podawaj posypane serem.

Gołąbki z młodej kapusty
Składniki
- pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- pół szklanki ryżu
- sól
- 70 dag mięsa mielonego
- pieprz
- cebula
- kapusta
- szklanka przecieru pomidorowego
- 3 łyżki śmietany 18 proc
- łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Z pietruszki, marchewek, pora i selera ugotuj wywar i odcedź. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dodaj sól, pieprz, posiekaną drobno cebulę. Wyrób rękoma. Kapustę obierz z wierzchnich liści, gotuj chwilę, zdejmij liście. 2. Na liściach ułóż porcje farszu, zawiń. Garnek wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty i układaj kolejno gołąbki. Zalej wywarem, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 45 minut. Wywar zlej, wymieszaj z przecierem pomidorowym, śmietaną i masłem. Podawaj z gołąbkami.

Pieczeń z rozmarynem
Składniki
- 80 dag szynki wieprzowej
- oliwa
- sól
- pieprz
- gałązki
- świeżego rozmarynu i tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- olej
- kilka pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
1. Mięso natnij na pół i rozłóż. Natrzyj oliwą, posyp solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Obłóż plastrami czosnku i jednej cebuli. Przykryj i odstaw na noc do lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień posiekaną drobno pozostałą cebulę. Dodaj starte na tarce pieczarki. Przypraw solą i pieprzem. Duś do miękkości. 2. Wyłóż na mięsie i ciasno zwiń. Obłóż gałązkami rozmarynu i obwiąż nitką. W żeliwnym garnku rozgrzej masło klarowane. Zrumień szynkę z każdej strony. Podlej wodą i przełóż do pieca. Piecz pod przykryciem 90 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia.

Placki z szynką i groszkiem
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- łyżka masła
- łyżka śmietany 18 proc.
- olej
- cebula
- 15 dag szynki
- 1/2 szklanki groszku
- 2 łyżki
- posiekanego szczypiorku
- 2 jajka
- pieprz
- 4 łyżki mąki szklanka
- bułki tartej
1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę z dodatkiem masła i śmietany. Na patelni rozgrzej olej i zrumień posiekaną w kostkę cebulę. 2. Dodaj pokrojoną szynkę i groszek. Po chwili zdejmij z patelni. Dodaj do ziemniaków wraz ze szczypiorkiem, jednym jajkiem, solą, pieprzem i mąką. Zagnieć i uformuj małe placuszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju.