Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

Sprawdź najlepsze przepisy gospodyń z plebanii
Sprawdź najlepsze przepisy gospodyń z plebanii123RF/PICSEL

Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą

Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dkg mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • ½ główki białej kapusty
  • 2 jabłka
  • smalec
  • ocet
  • cukier
  • skwarki wieprzowe do okraszenia

Zupa z węgorza

Zupa z węgorza
Zupa z węgorza123RF/PICSEL

Składniki

  • węgorz
  • pęczek włoszczyzny (bez marchwi)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 żółtka
  • ½ łyżki mąki
  • ¾ szklanki śmietany
  • koperek
  • sól
  • łyżeczka cukru

Węgorz w sosie koperkowym

Składniki

  • węgorz
  • pęczek włoszczyzny

Sos koperkowy

Składniki

  • ½ kostki masła
  • 3 dkg mąki pszennej
  • posiekany koperek
  • sól
  • gęsta śmietana

Szczupak faszerowany gotowany

Szczupak gotowany
Szczupak gotowany123RF/PICSEL

Składniki

  • szczupak
  • ½ kostki masła
  • 2 jajka na twardo
  • koperek
  • sól do smaku

Szczupak faszerowany smażony

Szary sos

Składniki

  • 3 dkg mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • kilka łyżek bulionu warzywnego
  • 6 dkg rodzynek
  • 5 dkg migdałów
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól
  • cukier

Sos pieczeniowy

Składniki

  • 3 dkg mąki pszennej
  • ½ szklanki zsiadłego mleka (lub jogurtu)
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • sos powstały podczas pieczenia mięsa (lub podczas smażenia ryby)

Pieczony zając

Pieczony zając
Pieczony zając123RF/PICSEL

Składniki

  • zając
  • 30 dkg wędzonej słoniny
  • 3 dkg mąki
  • 2 szklanki śmietany
  • pieprz
  • suszone zioła
  • ew. mielony jałowiec

Dzika kaczka faszerowana

Składniki

  • kaczka
  • 25 dkg cielęciny (albo innego mięsa)
  • wątróbka wieprzowa
  • 25 dkg słoniny
  • 3 cebule
  • kilka łyżek smalcu lub masła
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej

Pieczone gołębie faszerowane

Pieczony gołąb
Pieczony gołąb123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 gołębie
  • ¾ wątróbki wieprzowej
  • czerstwa bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 3 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • natka pietruszki drobno posiekana
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kaczka pieczona

Składniki

  • kaczka
  • 3 kwaśne jabłka
  • smalec lub masło
  • majeranek
  • przyprawy według uznania

Kaczka lub gęś smażona

Składniki

  • kaczka lub gęś
  • smalec lub olej
  • sól
  • zioła i przyprawy według uznania

Szynka pieczona

Szynka pieczona
Szynka pieczona123RF/PICSEL

Składniki

  • szynka wieprzowa
  • włoszczyzna
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
  • przyprawy korzenne według uznania (anyż, kardamon, imbir, szafran, wanilia, goździki)
  • odrobina masła

Gęś pieczona z nadzieniem owocowym

Pieczona gęś
Pieczona gęś123RF/PICSEL

Składniki

  • gęś
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • garść suszonych śliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Pieczone prosię

Składniki

  • niewielkie prosię
  • podroby wyjęte z prosięcia (serce, płuca, wątroba)
  • 30 dkg cielęciny
  • czerstwa bułka
  • mleko
  • natka pietruszki (3 pęczki)
  • ¼ kostki masła
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
"Kuchnia na plebanii"
"Kuchnia na plebanii"materiały prasowe
Jak zrobić domowe bułki?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?