Kujawski schab pieczony w mleku

Z kuchni polskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1,5 kg schabu bez kości,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 l mleka,
- sól, biały pieprz,
- natka, listki sałaty,
- łyżka mąki,
- puszka brzoskwiń,
- 1/2 słoiczka żurawiny,
- 2 saszetki ryżu,
- 2 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki kukuryszy z puszki

Przygotowanie:

Schab natrzyj solą, odstaw na godzinę. Następnie ułóż w brytfance obłóż plasterkami czosnku i zalej wrzącym mlekiem. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Aby nie dopućcić do wyparowania mleka, stale dolewaj nowe. Ugotuj ryż. Wsyp z saszetek, wymieszaj z przepłukanymi rodzynkami i kukurydzą. Osącz brzoskwinie, połówki napełnij żurawiną. Gotowy schab wyjmij, sos przecedź, zagotuj, zagęść mąką, rozprowadzopną w niewielkiej ilości wody, mieszając ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Pośrodku półmiska udekorowanego natką ułóż pieczeń, dekoracyjnie odetnij 2-3 plastry. Z jednej strony umieść ryż, z drugiej ustaw brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry miąsa polej niewielką ilością sosu. Resztą sosu ustaw obok w sosjerce, udekoruj natką. Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny
Czas pieczenia schabu 1 godzina
1 porcja zawiera 620 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas