Kujawski schab pieczony w mleku
Z kuchni polskiej.

Składniki na 8 porcji:
- 1,5 kg schabu bez kości,- 8 ząbków czosnku,- 1 l mleka,- sól, biały pieprz,- natka, listki sałaty,- łyżka mąki,- puszka brzoskwiń,- 1/2 słoiczka żurawiny,- 2 saszetki ryżu,- 2 łyżki rodzynek,- 2 łyżki kukuryszy z puszki
Przygotowanie:
Schab natrzyj solą, odstaw na godzinę. Następnie ułóż w brytfance obłóż plasterkami czosnku i zalej wrzącym mlekiem. Piecz 1 godzinę w temperaturze 180-200 st. Aby nie dopućcić do wyparowania mleka, stale dolewaj nowe. Ugotuj ryż. Wsyp z saszetek, wymieszaj z przepłukanymi rodzynkami i kukurydzą. Osącz brzoskwinie, połówki napełnij żurawiną. Gotowy schab wyjmij, sos przecedź, zagotuj, zagęść mąką, rozprowadzopną w niewielkiej ilości wody, mieszając ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Pośrodku półmiska udekorowanego natką ułóż pieczeń, dekoracyjnie odetnij 2-3 plastry. Z jednej strony umieść ryż, z drugiej ustaw brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry miąsa polej niewielką ilością sosu. Resztą sosu ustaw obok w sosjerce, udekoruj natką. Czas przygotowania: 1 i 1/2 godziny Czas pieczenia schabu 1 godzina 1 porcja zawiera 620 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!