Składniki na 4 porcje: - 750 g ziemniaków,- sól, biały pieprz,- 100 g wędzonego boczku,- 4 łyżki oleju,- 3-4 łyżki octu,- pół szklanki klarownego rosołu,- pęczek rzodkiewki,- 1 ogórek sałatkowy,- pęczek szczypiorku,- puszka kukurydzy (425 ml),- 2 bułeczki,- 2 cebule 750 g mieszanego mięsa mielonego,- 2 jajka,- 2 łyżki musztardy Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie obrać i zostawić do ostygnięcia. Boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać i obsmażyć na nim boczek, aby był chrupiący. Zdjąć z ognia. Wlać ocet i rosół. Przełożyć do miski. Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do miski. Zostawić na 30 minut, aby naciągnęły. Rzodkiewki umyć, ogórka obrać. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek pokroić, wszystko zmieszać z ziemniakami. Kukurydzę odsączyć, bułeczki rozmoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę. Mięso mielone, jajko, musztardę, kukurydzę, cebulę i odciśnięte bułeczki wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formować frykadelki. Z każdej strony obsmażać przez 5 minut. Podawać z sałatką ziemniaczaną. Czas przygotowania 60 minut Jedna porcja zawiera 4750 kJ/1135 kcal