Reklama

Reklama

Kukurydziane frykadelki z sałatką ziemniaczaną

Z mięsa mielonego.

Składniki na 4 porcje:

- 750 g ziemniaków,
- sól, biały pieprz,
- 100 g wędzonego boczku,
- 4 łyżki oleju,
- 3-4 łyżki octu,
- pół szklanki klarownego rosołu,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 ogórek sałatkowy,
- pęczek szczypiorku,
- puszka kukurydzy (425 ml),
- 2 bułeczki,
- 2 cebule 750 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki musztardy

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie obrać i zostawić do ostygnięcia. Boczek pokroić w kostkę. Olej rozgrzać i obsmażyć na nim boczek, aby był chrupiący. Zdjąć z ognia. Wlać ocet i rosół. Przełożyć do miski. Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do miski. Zostawić na 30 minut, aby naciągnęły. Rzodkiewki umyć, ogórka obrać. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek pokroić, wszystko zmieszać z ziemniakami. Kukurydzę odsączyć, bułeczki rozmoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę. Mięso mielone, jajko, musztardę, kukurydzę, cebulę i odciśnięte bułeczki wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Formować frykadelki. Z każdej strony obsmażać przez 5 minut. Podawać z sałatką ziemniaczaną.
Czas przygotowania 60 minut
Jedna porcja zawiera 4750 kJ/1135 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje