Reklama

Reklama

Kukurydziane kąski

W sam raz na obiad!

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta suszonego mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Pomidory z zalewą przełóż do garnuszka, wsyp oregano, ostrą paprykę, czosnek i cukier. Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 

2. Mięso umyj i osusz. Pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. W jednej szerokiej i dość płaskiej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (możesz ją zastąpić mielonymi płatkami kukurydzianymi), słodką paprykę, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko, ewentualnie dodając 1-2 łyżki wody. 

3. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżeczką oleju. Mięso zanurz z obu stron w jajku, a następnie obtocz je w mące z przyprawami. Smaż na rumiano po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Sos mocno podgrzej, ew. dopraw go solą i pieprzem. Mięso zdejmij z patelni, udekoruj sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje