Kukurydziane kąski
W sam raz na obiad!
Sposób przygotowania
1. Pomidory z zalewą przełóż do garnuszka, wsyp oregano, ostrą paprykę, czosnek i cukier. Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
2. Mięso umyj i osusz. Pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. W jednej szerokiej i dość płaskiej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (możesz ją zastąpić mielonymi płatkami kukurydzianymi), słodką paprykę, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko, ewentualnie dodając 1-2 łyżki wody.
3. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżeczką oleju. Mięso zanurz z obu stron w jajku, a następnie obtocz je w mące z przyprawami. Smaż na rumiano po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Sos mocno podgrzej, ew. dopraw go solą i pieprzem. Mięso zdejmij z patelni, udekoruj sosem.