Kukurydziane kąski
W sam raz na obiad!

Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta suszonego mielonego czosnku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania
1. Pomidory z zalewą przełóż do garnuszka, wsyp oregano, ostrą paprykę, czosnek i cukier. Wlej ocet, wymieszaj i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. 2. Mięso umyj i osusz. Pokrój wzdłuż na 4 lub 5 części. W jednej szerokiej i dość płaskiej miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą (możesz ją zastąpić mielonymi płatkami kukurydzianymi), słodką paprykę, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. W drugiej misce roztrzep widelcem jajko, ewentualnie dodając 1-2 łyżki wody. 3. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżeczką oleju. Mięso zanurz z obu stron w jajku, a następnie obtocz je w mące z przyprawami. Smaż na rumiano po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Sos mocno podgrzej, ew. dopraw go solą i pieprzem. Mięso zdejmij z patelni, udekoruj sosem.