Kukurydziany wieniec z morelami

Takim ciastem zabłyśniesz przed znajomymi!

Ciasto z morelami
Ciasto z morelami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów. Wymieszaj ciasto łyżką. 

2. Formę w kształcie wieńca dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką kukurydzianą. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz ok.  40 minut. Wystudź. W tym czasie morele umyj, ponacinaj u nasady. Owoce włóż do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, obierz ze skórki, rozetnij. usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. 

3. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym oraz resztą cukru. Ubij mikserem na gęsty, puszysty  krem.  Wieniec posmaruj kremem. Obłóż cząstkami moreli. Posyp pozostałymi orzechami laskowymi.

Przepis na polentę z morelamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas