Kukurydziany wieniec z morelami
Takim ciastem zabłyśniesz przed znajomymi!
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów. Wymieszaj ciasto łyżką.
2. Formę w kształcie wieńca dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką kukurydzianą. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. W tym czasie morele umyj, ponacinaj u nasady. Owoce włóż do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, obierz ze skórki, rozetnij. usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki.
3. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym oraz resztą cukru. Ubij mikserem na gęsty, puszysty krem. Wieniec posmaruj kremem. Obłóż cząstkami moreli. Posyp pozostałymi orzechami laskowymi.