Kukurydziany wieniec z morelami
Takim ciastem zabłyśniesz przed znajomymi!

Składniki
- 5 jajek
- 2/3 szkl. mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 20 dag mascarpone
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 szkl. śmietany kremówki
- 4–6 moreli
- 6 łyżek posiekanych orzechów laskowych
- tłuszcz i mąka kukurydziana do formy
Sposób przygotowania
1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów. Wymieszaj ciasto łyżką. 2. Formę w kształcie wieńca dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką kukurydzianą. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. W tym czasie morele umyj, ponacinaj u nasady. Owoce włóż do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, obierz ze skórki, rozetnij. usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. 3. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym oraz resztą cukru. Ubij mikserem na gęsty, puszysty krem. Wieniec posmaruj kremem. Obłóż cząstkami moreli. Posyp pozostałymi orzechami laskowymi.