Kule jaglane z powidłami
Słodka przekąska z kaszy jaglanej to nasz pomysł na wykorzystanie resztek ciast lub ciasteczek. Umilą ci dzień i dodadzą energii.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę wsyp na sitko, opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, wlej 1 szkl. zimnej wody, dodaj szczyptę soli, zgotuj. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 10 minut, aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Ziarenka wystudź.
2. Ciastka, ciasta lub muffinki połam, wrzuć do blendera razem z rodzynkami, żurawiną oraz morelami. Wszystko zmiksuj i przełóż do większej miski. Orzechy bardzo drobno posiekaj, przesyp do składników w misce. Dołóż też ostudzoną kaszę jaglaną, cukier, miękkie masło, masło orzechowe oraz mleko. Wszystko wymieszaj albo zmiksuj. Dodaj powidła - rób to porcjami, za każdym razem mieszając i sprawdzając, czy masa jest wystarczająco wilgotna i kleista.
3. Z masy uformuj kuleczki wielkości klopsików. Ułóż je na półmisku i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny, by masa dobrze stężała.
Zdrowe batoniki
Masę rozsmaruj na blaszce z pergaminem, piecz 15 min w 180 st. Gdy ostygnie, pokrój na batoniki.