Kulebiak z grzybami

Zaskocz nim domowników.

Dania z grzybami jesienią smakują najlepiej
Dania z grzybami jesienią smakują najlepiej 123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • sól

Farsz:

  • 15 dag pieczarek
  • 30 dag kurek
  • 30 dag innych grzybów
  • 6 plastrów szynki
  • 10 dag masła
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę, sól, zagnieć ciasto i na pół godziny włóż do lodówki. W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i szynkę, smaż kilka minut, mieszając. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, duś, mieszając. Pod koniec dodaj czosnek i bułkę tartą.

2. Z ciasta kawałek odłóż na dekorację, resztę rozwałkuj. Ułóż farsz, zawiń, udekoruj kratką z ciasta. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas