Kulebiak z grzybami
Zaskocz nim domowników.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- sól
Farsz:
- 15 dag pieczarek
- 30 dag kurek
- 30 dag innych grzybów
- 6 plastrów szynki
- 10 dag masła
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę, sól, zagnieć ciasto i na pół godziny włóż do lodówki. W garnku rozpuść masło, wrzuć drobno posiekaną cebulę i szynkę, smaż kilka minut, mieszając. Grzyby oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli, duś, mieszając. Pod koniec dodaj czosnek i bułkę tartą.
2. Z ciasta kawałek odłóż na dekorację, resztę rozwałkuj. Ułóż farsz, zawiń, udekoruj kratką z ciasta. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.