Kulebiak z mięsem
Smaczny posiłek obiadowy.

Składniki
- ciasto
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki śmietany
- jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka soli
- szczypta oregano
- szczypta tymianku
- farsz
- 2 ugotowane marchewki
- 60 dag mięsa wołowego i drobiowego z rosołu
- 2 cebule
- tłuszcz do smażenia
- 10 dag szynki
- 10 dag boczku wędzonego
- 15 dag sera żółtego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- jajko do smarowania
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę. Dodaj masło, posiekaj je z mąką. Dodaj cukier, sól, śmietanę, jajko, żółtka, zioła. Zagnieć szybko ciasto, schładzaj godzinę w lodówce. 2. Ugotowane marchewki i mięso zmiel w maszynce. Cebule posiekaj, podsmaż, schłodź i dodaj z tłuszczem do mięsa. 3. Ciasto cienko rozwałkuj, wysmaruj farszem, wyłóż plastrami szynki, boczku oraz sera i posyp posiekanym szczypiorkiem. Zwiń ciasno, zaklejając brzegi. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 50 minut w temp. 180 st. C.