Reklama

Reklama

Kulebiak ziemniaczany

Propozycja dla miłośników dań ziemniaczanych. Jest wyjątkowo sycący i smaczny. Spróbuj raz, a na stałe zagości w twojej kuchni.

Czas przyrządzenia: 70 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki
  • po ½ łyżeczki soli i proszku do pieczenia
  • 1 kostka (20 dag) zamrożonego masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • ½ szkl. lodowatej wody
  • 3 łyżki octu winnego
  • mąka do stolnicy

Składniki - farsz:

  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 1 jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z pokrojonym masłem, olejem, solą i proszkiem. Jajko lekko ubij widelcem, wlej do mąki. Dodaj połowę wody, zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki skleją się, wlej resztę wody oraz ocet i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2 części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki  o śr. 22 cm. Każdy owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

Reklama

2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, zalej posoloną wodą  i ugotuj w mundurkach (20 minut). Odcedź, po 10 minutach obierz  z łupinek. Ostudź, pokrój w plasterki.

3. Cebulę i czosnek obierz,  posiekaj. Zeszklij na łyżce  oleju. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź. Ogórki posiekaj, dodaj do mięsa razem z oregano, wymieszaj.

4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Formę o średnicy 22 cm  wyłóż pergaminem (albo natłuść masłem i wysyp bułką tartą). Na spód przenieś jeden placek. Wyłóż mięso i ziemniaki, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj drugim  plackiem, brzegi ciasta mocno zlep. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż kulebiak ładnie się zezłoci. Pokrój jak tort.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kulebiak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje