Kulebiak ziemniaczany
Propozycja dla miłośników dań ziemniaczanych. Jest wyjątkowo sycący i smaczny. Spróbuj raz, a na stałe zagości w twojej kuchni.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszaj z pokrojonym masłem, olejem, solą i proszkiem. Jajko lekko ubij widelcem, wlej do mąki. Dodaj połowę wody, zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki skleją się, wlej resztę wody oraz ocet i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2 części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki o śr. 22 cm. Każdy owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, zalej posoloną wodą i ugotuj w mundurkach (20 minut). Odcedź, po 10 minutach obierz z łupinek. Ostudź, pokrój w plasterki.
3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na łyżce oleju. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź. Ogórki posiekaj, dodaj do mięsa razem z oregano, wymieszaj.
4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Formę o średnicy 22 cm wyłóż pergaminem (albo natłuść masłem i wysyp bułką tartą). Na spód przenieś jeden placek. Wyłóż mięso i ziemniaki, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj drugim plackiem, brzegi ciasta mocno zlep. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż kulebiak ładnie się zezłoci. Pokrój jak tort.