Kulebiak ziemniaczany

Propozycja dla miłośników dań ziemniaczanych. Jest wyjątkowo sycący i smaczny. Spróbuj raz, a na stałe zagości w twojej kuchni.

Kulebiak ziemniaczany
Kulebiak ziemniaczany123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszaj z pokrojonym masłem, olejem, solą i proszkiem. Jajko lekko ubij widelcem, wlej do mąki. Dodaj połowę wody, zacznij wyrabiać ciasto. Gdy składniki skleją się, wlej resztę wody oraz ocet i zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 2 części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj placki  o śr. 22 cm. Każdy owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).

2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, zalej posoloną wodą  i ugotuj w mundurkach (20 minut). Odcedź, po 10 minutach obierz  z łupinek. Ostudź, pokrój w plasterki.

3. Cebulę i czosnek obierz,  posiekaj. Zeszklij na łyżce  oleju. Dołóż mięso, smaż 10 minut. Przypraw solą i pieprzem, ostudź. Ogórki posiekaj, dodaj do mięsa razem z oregano, wymieszaj.

4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. Formę o średnicy 22 cm  wyłóż pergaminem (albo natłuść masłem i wysyp bułką tartą). Na spód przenieś jeden placek. Wyłóż mięso i ziemniaki, pozostawiając wolne brzegi. Przykryj drugim  plackiem, brzegi ciasta mocno zlep. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz ok. 40 minut, aż kulebiak ładnie się zezłoci. Pokrój jak tort.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas