Składniki: - 1 cebula, - 20 dag ryżu, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki świeżych siekanych ziół, - 1 ostra papryczka, - 1 jajko, - 15 dag mielonego białego sera, - 10 dag twardego żółtego sera, - sóol, pieprz, - 4 łyżki bulki tartej Przygotowanie: Ser zetrzeć. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ryż, chwilę prażyć i zalać 2 szklankami wody, osolić i ugotować. Po ugotowaniu dodać połowę startego sera, wymieszać i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonego ryżu dodać zioła, jajko, biały ser i resztę żółtego, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Z masy ryżowej formować kulki i obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać udekorowane ziołami. Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 6 osób.