Kuleczki w kołnierzykach z boczku
Wystarczy tylko pięć składników, by przygotować to aromatyczne danie!
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem, gotuj 7-10 minut.
2. W tym czasie czosnek obierz, ząbki grubo posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki oderwij od gałązek. Papryczkę chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem oraz chili. Dodaj 1 czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich. Ziemniaki wyjmij, chwilę przestudź. Żółty ser pokrój w plasterki, a następnie na paseczki nieco węższe niż plasterki boczku.
3. Każdy ziemniak owiń serem i boczkiem. Ułóż w żaroodpornej formie. Posmaruj aromatyzowaną oliwą. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Jako dodatek podaj sos musztardowy. Przygotujesz go, mieszając po 1/2 szkl. musztardy miodowej i francuskiej oraz 3 łyżki oleju. Przypraw sosem sojowym i rozmarynem.