Kuleczki w kołnierzykach z boczku

Wystarczy tylko pięć składników, by przygotować to aromatyczne danie!

Składniki

  • 12 młodych ziemniaków
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 papryczka chili
  • 4–5 łyżek oliwy

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego, sól, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Zalej w garnku posolonym wrzątkiem, gotuj 7-10 minut. 

2. W tym czasie czosnek obierz, ząbki grubo posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz, igiełki oderwij od gałązek. Papryczkę chili rozetnij, czubkiem noża usuń pestki. Strączek opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, rozmarynem oraz chili. Dodaj 1 czubatą łyżeczkę ziół prowansalskich. Ziemniaki wyjmij, chwilę przestudź. Żółty ser pokrój w plasterki, a następnie na paseczki nieco węższe niż plasterki boczku. 

3. Każdy ziemniak owiń serem i boczkiem. Ułóż w żaroodpornej formie. Posmaruj aromatyzowaną oliwą. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Jako dodatek podaj sos musztardowy. Przygotujesz go, mieszając po 1/2 szkl. musztardy miodowej i francuskiej oraz 3 łyżki oleju. Przypraw sosem sojowym i rozmarynem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje