"Kuchnię chińską uwielbiam za wyjątkowy smak i za pikanterię! - mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu Radisson Blu. "Najbardziej smakuje mi kurczak Gong Bao oraz absolutnie wyjątkowe bakłażany Yo Xang - kto spróbuje ich choć raz, tego nie trzeba będzie przekonywać, że nikt na świecie nie potrafi przygotować bakłażana lepiej niż Chińczycy" - dodaje z uśmiechem. Jednak chińska sztuka kulinarna to nie tyko yo Xang i Gong Bao. Kuchnia tego kraju ma bardzo długą i złożoną historię. W przyrządzaniu potraw chiński kucharz dąży do zachowania harmonii Yin i Yang - męskiego i żeńskiego pierwiastka świata. Chińczycy uważają, że warzywa i owoce - jako odpowiedniki Yin chłodzą organizm i odżywiają jego "żeński" pierwiastek. "Męski" pierwiastek Yang posiadają potrawy smażone, pikantne, czerwone mięsa, które rozgrzewają organizm i dodają mu "ognia". Przepisy na dania polecane przez Piotra Pabisiaka: Bakłażan Yo Xang Składniki: - bakłażan obrany pokrojony w grubą kostkę, - papryka czerwona i zielona pokrojona w kostkę, - ocet chiński, - sól, - chili świeża, - cukier kryształ, - olej sezamowy, - cebula kostka, - mąka pszenna, - olej Sposób wykonania: Pokrojonego bakłażana w kostkę oprószyć mąką i usmażyć na głębokim tłuszczu. Gdy będzie miał złoty kolor wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Rozgrzać woka. Na oleju usmażyć cukier. Dodać octu chińskiego, chili, oleju sezamowego, Doprawić do smaku solą. Do przygotowanego sosu dodać paprykę, cebulę i bakłażana. Doprowadzić do wrzenia. Smacznego. Kurczak Gong Bao Składniki: - filet z kurczaka pokrojony w kostkę, - orzeszki ziemne w łupince, - ogórek pokrojony w kostkę, - marchew pokrojona w kostkę, - chili świeże, - ocet chiński, - sos sojowy ciemny, - imbir siekany, - czosnek siekany, - cebula kostka, - olej Sposób wykonania: Rozgrzać mocno woka z olejem. Dodać kurczaka i smażyć aż będzie na wpół surowy w środku. Wyjąć go z woka i przełożyć na sitko do odcedzenia. Do tego samego tłuszczu dodać marchew, chili, imbir, czosnek, cebulę. Obsmażyć wszystkie składniki. Dodać kurczaka orzeszki i ogórka. Doprawić sosem sojowym, octem chińskim. Smacznego. We czwartek 3 lutego Chińczycy powitali swój Nowy Rok - rok królika. Tego samego dnia Hotel Radisson Blu w Krakowie otworzył chiński bufet Surf&Turf. Gong Bao, Yo Xang, sajgonki i inne smakowitości przyrządzają tu w lutym Xu Xi - Szef Kuchni z Chin oraz Piotr Pabisiak - Szef Kuchni hotelu Radisson Blu.