Kulinarny kalejdoskop Zurychu

Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

article cover
materiały prasowe

A jeżeli to za mało, zawsze można udać się do nieco bardziej nietypowych miejsc, jak restauracja znajdująca się na terenie dawnej fabryki lub taka, z której można podziwiać, zapierającą dech w piersiach, panoramę miasta.

Miasto może pochwalić się ogromną kulinarną kreatywnością. Szczególnie przyjemnie robi się w Zurychu wiosną i latem, kiedy można delektować się pysznościami na świeżym powietrzu, w otoczeniu bujnej zieleni lub w ogródkach przy brzegu rzeki. Miłośnicy potraw z grilla powinni zajrzeć do baru Vorderer Sternen, który słynie z najlepszej tego typu kuchni. W chłodniejsze dni można wybrać się do legendarnej restauracji Kronenhalle, miejsca cieszącego się dużą popularnością wśród hollywoodzkich gwiazd. Goście mogą się tu delektować wyśmienitym jedzeniem w otoczeniu prawdziwej sztuki oryginalnych obrazów Picassa i Miró. Amatorzy kuchni jarskiej, powinni koniecznie spróbować dań serwowanych w Hiltl, najstarszej restauracji wegetariańskiej w Europie oraz w Tibits, pierwszym tego typu miejscu z daniami na wynos. Ciekawym punktem na kulinarnej mapie Zurychu, jest także Blinde Kuh, pierwsza na świecie restauracja prowadzona przez osoby niewidome, w której panuje kompletna ciemność.

Kulinarny Zurych, został doceniony nie tylko przez smakoszy lokalnej kuchni, ale także przez autorytety w dziedzinie gastronomii. Ponad 40 tutejszych restauracji zostało odznaczonych punktami przyznawanymi przez prestiżowy przewodnik Gault Millau, a trzech pracujących w Zurychu szefów kuchni otrzymało po 1 gwiazdce Michelin: Marcus G. Lindner z restauracji Mesa, Martin Surbeck z restauracji Sein oraz Christian Nickel z resturacji Spice w hotelu Rigiblick. Jednak tutejszą gwiazdą, jest niewątpliwie Heiko Nieder, szef kuchni w restauracji Dolder Grand, zdobywca 17 punktów Gault Millau oraz dwóch kulinarnych Oscarów - gwiazdek Michelin. Jego kuchnię charakteryzuje niesamowicie szeroki i różnorodny wachlarz dań, wynikający z miłości do eksperymentowania. Nieder dba o podniebienia gości, serwując im takie przysmaki jak np.: langustę z kukurydzą, chleb miodowy z kawiorem d'Aquitaine, turbota (skarp) w towarzystwie ostryg i cykorii, czy homara podawanego z truskawkami, buraczkami oraz nasturcją. Jego wyobraźnia nie ma granic, co doceniają entuzjaści dobrej kuchni z całego świata.

Niewiele osób wie, że korzenie uprawy kakao sięgają roku 600 n.e., kiedy to Majowie zamieszkujący tereny Ameryki Środkowej, używali ziaren kakaowca do przyrządzania sycącego i bardzo popularnego napoju o nazwie "xocolatl", od którego to słowa wywodzi się współczesna nazwa czekolady. W XVI wieku, hiszpańscy konkwistadorzy przywieźli pierwsze ziarna kakaowca do swojej ojczyzny, skąd rozpowszechnili je na całą Europę. W tamtych czasach, czekolada w formie pitnej była nie tylko szalenie modna, ale i określała status społeczny, zwłaszcza w kręgach arystokratycznych. W 1819 roku, w miejscowości Corsie, Szwajcar François-Louis Cailler, otworzył jedną z pierwszych fabryk czekolady na świecie. Zaraz po tym, szaleństwo na punkcie czekolady, jej produkcji, jak i smakowania, ogarnęło cały kraj. Kolejnym znanym prekursorem szwajcarskiej czekolady był Rudolf Sprüngli, który w 1845 roku otworzył pierwszą fabrykę czekolady w Zurychu. Dziś szwajcarskie wyroby czekoladowe cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Świadczy o tym choćby fakt, że pierwsze skojarzenie ze Szwajcarią, to najczęściej "czekolada".

Kultowa żyrafa i szampańskie trufle

Czekolady używa się także do produkcji popularnych zuryskich ciasteczek - "Hüppen" (na zdjęciu), czyli dwukolorowych kruchych rureczek z orzechowym wypełnieniem. Warto dodać, że ten lokalny przysmak, robiony jest z produktów najwyższej jakości, w tym najlepszej czekolady. To jedna z najpopularniejszych, a przy okazji najsmaczniejszych, pamiątek z wizyty w Zurychu.

Kulinarny podbój miasta - polecane adresy

1) Zunfthaus zur Wagg, Münsterhof 8 - to idealne miejsce dla wszystkich ceniących eleganckie wnętrze, kreatywność w kuchni oraz najwyższą jakość. Więcej na: http://zunfthaus-zur-waag.ch/

2) Les Halles, Pfingstweidstrasse 6 - mieszcząca się na terenie dawnego magazynu, w najmodniejszej dzielnicy miasta Zurich- West, restauracja oferuje kuchnię śródziemnomorską. Dodatkowo, znajduje się tu market z produktami ekologicznymi. Więcej na: http://www.les-halles.ch/

3) Hiltl, Sihlstrasse 28 - otwarta w 1898 roku przez Ambrosiusa Hiltl'a, była pierwszą wegetariańską restauracją w Europie. Tutejsze menu oferuje ponad 100 prze-pysznych jarskich dań. Więcej na: http://www.hiltl.ch/

4) LaSalle, Schiffbaustresse 4 - restauracja znajduje się w przepięknym, zbudowanym ze szkła, kompleksie teatralnym Schauspielhaus. Króluje tu kuchnia francuska oraz włoska. Więcej na: http://www.lasalle-restaurant.ch/

5) Die Waid, Waidbadstrasse 45 - to idealne miejsce dla wszystkich, którzy lubią delektować się znakomitym jedzeniem na świeżym powietrzu, a to za sprawą dużego tarasu, z którego można podziwiać panoramę miasta. Więcej na: http://www.diewaid.ch/

6) Lake Side, Bellerivestrasse 170 - bar, restauracja i ogromna sala bankietowa,

a wszystko to nad Jeziorem Zuryskim. Miejsce słynie z wybornych dań rybnych, owoców morza oraz sushi. Więcej na: http://www.lake-side.ch/

7) Pavillon at Baur Au Lac, Talstrasse1 - z każdego okna restauracji, rozpościera się przepiękny widok na panoramę miasta. 15 punktów przyznanych przez przewodnik Gault Millau mówi samo za siebie. Więcej na: http://www.bauraulac.ch/de/pavillon_content---1--1047.html

8) Mesa, Weinbergstrasse 75 - restauracja prowadzona przez zdobywcę 18 punktów Gault Millau oraz gwiazdki Michelin, Markusa G. Lider'a. Fantastyczna atmosfera miejsca przeplata się z wyśmienitą kuchnią katalońską. Więcej

na: http://www.mesa-restaurant.ch/

9) Widder, Rennweg 7 - prowadzona przez Alexandra Karolla, restauracja znajduje się w pięciogwiazdkowym hotelu o tej samej nazwie. Tutejsze menu to połączenie tradycyjnych szwajcarskich dań z wpływami śródziemnomorskimi oraz azjatyckimi. Więcej na: http://www.widderhotel.ch/restaurant/index.html?seo=1

10) Café Conditorei Schober, Napfhasse 4 - to wymarzone miejsce dla osób, które lubią łakocie. Zlokalizowana w samym sercu zuryskiej starówki, idealnie nadaje się na odpoczynek po dniu pełnym atrakcji, oraz na spotkanie z przyjaciółmi. Oprócz aromatycznej kawy, serwowane są tu jedne z najlepszych ciast w mieście oraz ręcznie robione pralinki. Więcej na: http://www.conditorei-cafe-schober.ch/

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas