Kulki z szynki z zieloną sałatą
Pomysł na oryginalną przekąskę lub przystawkę.
Składniki:
- 150 g gotowanej szynki
- 40 g masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Sałatka:
- szklanka rukoli
- szklanka bobu (może być mrożony)
- 250 g pomidorków cherry
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:1. Zasmaż mąkę z masłem. Dodaj stopniowo mleko, wymieszaj i gotuj ok. 3 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekane: szynkę, cebulki, natkę oraz starty ser. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
2. Uformuj z masy kuleczki. Zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Chłódź 60 minut.
3. Rozgrzej w rondlu olej (jak na frytki). Wrzucaj małymi partiami kuleczki i obsmaż na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku.
4. Ugotuj i obierz bób. Wymieszaj z rukolą i połówkami pomidorków. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż mięsne kulki.