Kulki z szynki z zieloną sałatą

Pomysł na oryginalną przekąskę lub przystawkę.

Kulki podaj z sałatką
Kulki podaj z sałatką123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 g gotowanej szynki
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sałatka:

  • szklanka rukoli
  • szklanka bobu (może być mrożony)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:1. Zasmaż mąkę z masłem. Dodaj stopniowo mleko, wymieszaj i gotuj ok. 3 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekane: szynkę, cebulki, natkę oraz starty ser. Wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.

2. Uformuj z masy kuleczki. Zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Chłódź 60 minut.

3. Rozgrzej w rondlu olej (jak na frytki). Wrzucaj małymi partiami kuleczki i obsmaż na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku.

4. Ugotuj i obierz bób. Wymieszaj z rukolą i połówkami pomidorków. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż mięsne kulki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas