Kumkwat - złoto Korfu

Łączy w sobie słodycz, goryczkę, cytrusowe orzeźwienie i zamyka całe słońce Korfu - mowa oczywiście o kumkwacie. Ten niewielki owoc, to najbardziej charakterystyczny przysmak tej greckiej wyspy.

Kumkwat zawiera wiele właściwości odżywczych
Kumkwat zawiera wiele właściwości odżywczych123RF/PICSEL

Bursztynowy kolor, jakim mienią się lokalne sklepy z pamiątkami i stragany ze specjałami to zasługa kumkwatu. Jeśli ktoś zastanawia się jak smakuje Korfu, to odpowiedzi należy szukać właśnie w tych niewielkich owocach cytrusowych, które są kulinarnym symbolem wyspy.

Złotą pomarańczę, bo tak też kumkwat jest nazywany, wyróżnia jedna rzecz - cienka, jadalna skórka. Zatem owoc można spożywać w całości, tym też różni się od pozostałych cytrusów. Kumkwat ma dość charakterystyczny smak, który łączy w sobie przyjemną słodycz zmieszaną z lekko kwaskowym i goryczkowym posmakiem.

Z kumkwatów przygotowuje się dosłownie wszystko. Na lokalnych straganach można spotkać marmolady i likiery wytwarzane na bazie owocu. Sprzedawany jest również w formie kandyzowanej, często wykorzystywany jest również do słodkich wypieków.

Choć kumkwat jest symbolem Korfu, na wyspę został sprowadzony przez Brytyjczyków. Najwcześniejsze historyczne odniesienie do kumkwatów pojawia się w literaturze chińskiej z XII wieku. W Chinach roślina ta symbolizuje szczęście. Do Europy została ona sprowadzona przez szkockiego botanika Roberta Fortune'a.

Fortune przywiózł z Chin bardzo wiele roślin ozdobnych: różaneczników i azalii, chryzantem, krzewów (m.in. berberysów) i drzew. Drugą pod względem znaczenia (po herbacie) rośliną użytkową, jaką wywiózł z Chin, był właśnie kumkwat.

Kumkwat doceniany jest nie tylko za swoje walory smakowe. Zawiera wiele właściwości odżywczych. Jest źródłem witamin A, D, magnezu, żelaza i wapnia. Ponieważ kumkwaty zawierają dużo witaminy C, są one bardzo skuteczne w zapobieganiu przeziębieniom, wykorzystywane są również jako domowy środek do leczenia kaszlu lub bólu gardła.

Nic dziwnego, że przetwory z kumkwatu są tak popularną pamiątką wśród turystów. Jego smak pozwala na chwilę wrócić na "królową wysp Jońskich". (PAP Life)

Szybki przepis na domowy dżem truskawkowyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas