Kurczak cytrynowy z farszem serowym
Kurczaka umyj, osusz. Składniki na marynatę połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
Składniki dla 4 osób:
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- kilka plastrów żółtego sera
- cytryna
- 3 papryczki chilli
- natka pietruszki
Marynata:
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- kurkuma
- curry
- mielona papryczka chilli
- rozmaryn
- sok z jednej cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka umyj, osusz. Składniki na marynatę połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Włóż do niej mięso, natrzyj ze wszystkich stron , odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Cytrynę, papryczki chilli i natkę pietruszki umyj, cytrynę pokrój w plastry. Mięso lekko zbij, w środek włóż plaster sera. Zepnij wykałaczkami. Układaj na ruszcie grilla. Piecz około 30 minut, przewracając, by równo się upiekło.
3. Gotowe kawałki kurczaka dekoruj przygotowaną cytryną, papryczką i natką pietruszki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatka ze świeżych letnich warzyw.
Czas przygotowania: około godziny