Kurczak duszony z warzywami
Pyszne danie, które z powodzeniem zastąpi pieczonego kurczaka.

Składniki
- ● 4 duże kawałki kurczaka (razem
- ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g
- ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz
- też dodać ulubioną mieszankę
- mrożonych warzyw) ●2 cebule
- 4 łyżki sosu sojowego
- ew. ok. 50 ml śmietanki 30 proc.
- 1-2 łyżeczki mąki
- ok. 150-200 ml bulionu
- sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany
- natka do posypania
4
1. Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką, czosnkiem.
2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej olej w brytfannie lub rondlu, włóż mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Następnie dodaj cebulę. Gdy się zeszklij, dołóż ziemniaki i marchewkę. Dolej bulion i sos sojowy (zamiast bulionu może być też woda). Duś ok. 30 minut na niedużym ogniu do miękkości. Następnie oprósz wierzch przyprawami. Duś jeszcze przykryte ok. 15 min. Śmietankę połącz z mąką, dodaj kilka minut przed końcem gotowania. Podaj posypane natką.