Kurczak faszerowany grzybami
Po grzybobraniu.

Składniki:
- cały kurczak (1,3 kg), - 30 dag grzybów leśnych, - jajko, - 1/2 szklanki bułki tartej, - pęczek natki, - sól, pieprz, - mielona papryka, - tymianek, - olej, - 2 łyżki mielonych orzechów włoskich, - 10 dag rodzynek, - 1,5 kg ziemniaków
Przygotowanie:
Pokrojone grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Farszem nadziej kurczaka. Zwiąż udka, zepnij otwór. Tuszkę natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku 200 st. C i piecz około 1 godzinę. Obierz ziemniaki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, wymieszaj z odrobiną soli, papryki i tymiankiem oraz 3 łyżkami oleju. Umieść w drugiej brytfance i piecz około 30 minut. Podaj do kurczaka.