Kurczak faszerowany grzybami
Po grzybobraniu.
- cały kurczak (1,3 kg),
- 30 dag grzybów leśnych,
- jajko,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- pęczek natki,
- sól, pieprz,
- mielona papryka,
- tymianek,
- olej,
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich,
- 10 dag rodzynek,
- 1,5 kg ziemniaków
Przygotowanie:
Pokrojone grzyby i posiekaną cebulę podsmaż na oleju. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką, orzechami, rodzynkami i bułką tartą oraz jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Farszem nadziej kurczaka. Zwiąż udka, zepnij otwór. Tuszkę natrzyj solą, pieprzem i papryką, skrop olejem. Ułóż w piekarniku 200 st. C i piecz około 1 godzinę.
Obierz ziemniaki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, wymieszaj z odrobiną soli, papryki i tymiankiem oraz 3 łyżkami oleju. Umieść w drugiej brytfance i piecz około 30 minut. Podaj do kurczaka.