Kurczak faszerowany szpinakiem
Proste, a jak smakuje!
Kurczak faszerowany szpinakiem123RF/PICSEL
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- garść orzechów włoskich
- 10 dag koziego sera
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- zioła prowansalskie
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Piersi umyj, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wstaw do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak, smaż, aż odparuje woda. Pięć minut przed końcem dodaj drobno posiekane orzechy. Ser pokrój w kostkę.
2. Zrób kieszeń w piersi z kurczaka. Do kieszeni wkładaj farsz i kostki sera, spinaj wykałaczką. Piersi włóż w rękaw do pieczenia, piecz w temp. 180°C przez 25 minut. Podawaj na sałacie lub świeżym szpinaku z pomidorami.