Reklama

Reklama

Kurczak i makaron: trzy pomysły na szybki i pyszny obiad

Delikatne mięso, sycące dodatki i nasze przepisy. Tyle wystarczy, by na twoim stole każdego dnia gościły smakowite potrawy. I to bez spędzania w kuchni wielu godzin.

Rurki z czosnkowymi kąskami

Czas przyrządzenia: 15 min + smażenie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 40 dag makaronu rurki
  • 40 dag szpinaku
  • 12 małych pomidorków
  • 4 ząbki czosnku

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy albo oleju
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • pikantna przyprawa do kurczaka z dodatkiem curry

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Reklama

2. Mięso natrzyj 2/3 czosnku. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przyprawy dobrze wetrzyj  w mięso. Potem potnij na kawałeczki. Smaż je na oliwie, aż lekko się zrumienią ze wszystkich stron.

3. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją. Szpinak opłucz, osusz. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Do mięsa dodaj resztę czosnku i cebulę. Smaż ok. 5 minut. Dołóż szpinak i pomidory, smaż dalej 2-3 minuty. Danie oprósz solą i pieprzem. Domieszaj makaron. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Dobre rady kucharza

Choć gotowanie pasty w małej ilości wody skraca czas przygotowania dania, to jednak użycie większej ilości wody poprawia smak makaronu. Wystarczająca ilość wody to 1 litr na 10 dag makaronu.

Zapach czosnku z dłoni usuniesz, pocierając je metalową łyżką. Naturalnymi neutralizatorami zapachu czosnku są też cytryna, ocet i sól. Natrzyj nimi dłonie, a następnie umyj je mydłem i spłucz zimną wodą (ciepła utrwali nieprzyjemną woń!).


Dowiedz się więcej na temat: makaron z kurczakiem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje