Kurczak i makaron: trzy pomysły na szybki i pyszny obiad
Delikatne mięso, sycące dodatki i nasze przepisy. Tyle wystarczy, by na twoim stole każdego dnia gościły smakowite potrawy. I to bez spędzania w kuchni wielu godzin.
Rurki z czosnkowymi kąskami
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
2. Mięso natrzyj 2/3 czosnku. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Potem potnij na kawałeczki. Smaż je na oliwie, aż lekko się zrumienią ze wszystkich stron.
3. W tym czasie obierz cebulę, posiekaj ją. Szpinak opłucz, osusz. Pomidorki umyj, potnij na połówki. Do mięsa dodaj resztę czosnku i cebulę. Smaż ok. 5 minut. Dołóż szpinak i pomidory, smaż dalej 2-3 minuty. Danie oprósz solą i pieprzem. Domieszaj makaron. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Dobre rady kucharza
Choć gotowanie pasty w małej ilości wody skraca czas przygotowania dania, to jednak użycie większej ilości wody poprawia smak makaronu. Wystarczająca ilość wody to 1 litr na 10 dag makaronu.
Zapach czosnku z dłoni usuniesz, pocierając je metalową łyżką. Naturalnymi neutralizatorami zapachu czosnku są też cytryna, ocet i sól. Natrzyj nimi dłonie, a następnie umyj je mydłem i spłucz zimną wodą (ciepła utrwali nieprzyjemną woń!).
Różyczki z pesto i świderkami
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuł oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Włóż je do posolonego wrzątku, gotuj 5-7 min.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z połową oliwy oraz 1 czubatą łyżeczką ziół do dań włoskich. Filet z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, skrop sokiem z cytryny i posyp solą.
3. Mięso natrzyj aromatyzowaną oliwą. Usmaż na rumiano na pozostałej oliwie. Chwilę przestudź i pokrój w plasterki. Kurczaka wymieszaj z odcedzonym makaronem i różyczkami brokułu. Przed podaniem polej pesto. Gotowe danie możesz udekorować, np. listkami bazylii.
Dobre rady kucharza
Dodając pesto do makaronu, dobrze jest rozprowadzić sos odrobiną gorącej wody, w której gotował się makaron. Dzięki temu pesto lepiej połączy się z resztą składników.
Jeśli kupiłaś większą ilość brokułów, zawiń je w folię i przechowuj w lodówce. Tak zabezpieczone nie stracą smaku i wartości odżywczych.
Pizza na spaghetti
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj wg przepisu. Mięso posyp solą i pieprzem, potnij na kawałeczki. Zrumień na 1/2 oleju. Cukinię umyj, oczyść. Potem zetrzyj ją na tarce o dużych otworach. Rozgrzej resztę oleju, podsmaż cukinię. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
2. Makaron odcedź, osącz, wymieszaj z przygotowanymi składnikami. Ułóż w formie posmarowanej masłem. Pomidory pokrój w plasterki. Mleko wymieszaj z jajkami i startym żółtym serem. Przypraw. Makaron zalej masą jajeczną. Piecz 25 minut w 200 st. Obłóż mozzarellą oraz rukolą.
Dobre rady kucharza
Do tarki posmarowanej olejem ścierany ser nie będzie przywierał. Tarkę łatwo natłuścisz za pomocą spryskiwacza do oliwy.
Pomidory krój w poprzek. Dzięki temu każdy plaster będzie wyglądał estetycznie, a co ważniejsze, miąższ nie wypłynie.