Kurczak na ostro z ryżem

To danie przypadnie do gustu fanom ostrych potraw. Delikatne mięso kurczaka w ostrej marynacie z ryżem jako danie obiadowe ma wielu wielbicieli! Dodatkowo mieszanka przypraw do marynaty jest w pełni naturalna.

Ostry kurczak z aksamitnym ryżem to doskonałe połączenie
Ostry kurczak z aksamitnym ryżem to doskonałe połączenie 123RF/PICSEL

Mięso kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w grubą kostkę. Włóż do miseczki.

Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i potnij na cząstki. Oddziel miąższ od skórki, wyciśnij z niego sok. Skórki zachowaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj na tarce albo zeskrob łyżeczką do herbaty.

Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w cienkie paseczki. Olej wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj imbir, czosnek i chili. Wsyp curry, lubczyk, dopraw solą i pieprzem.

Mięso w miseczce polej przygotowaną marynatą, przykryj talerzykiem albo folią. Wstaw do lodówki na około 60 min.

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, dodając do gotującej się wody kurkumę. Po ugotowaniu wyjmij ryż na talerz.

Następnie kawałeczki kurczaka wyjmij z marynaty. Mięso usmaż na oliwie na patelni, aż się zarumieni i będzie soczyste. Mięso układaj na wcześniej wyłożonym ryżu.

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas