Kurczak na ostro ze złocistymi ziemniaczkami
Bardzo pikantny!
Składniki:
- 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 7 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- sól
- 7 łyżek oliwy
- 4 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek kolendry
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 zielone papryczki chili
- 10 dag kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
1. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z płatkami chili oraz mieloną ostrą papryką. Dodaj 6 łyżek soku z cytryny, 4 łyżki oliwy oraz ocet. Kurczaka umyj, wytrzyj, udka natnij i zagnij do środka. Całą tuszkę mocno spłaszcz. Ułóż na blasze. Kurczaka posmaruj 2/3 przygotowanej marynaty. Odstaw na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 2 godziny.
2. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki. Posyp nimi ziemniaki. Skrop je pozostałą oliwą i posyp solą. Około 30 minut przed końcem pieczenia tuszkę kurczaka posmaruj pozostałą marynatą i obłóż ziemniakami.
3. Kolendrę i natkę opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Papryczki chili rozetnij, usuń pestki, strączki opłucz i drobno pokrój. Śmietanę wymieszaj z majonezem, pozostałym sokiem cytrynowym i resztą oliwy. Dodaj chili i zioła. Sos przypraw solą. Serwuj jako dodatek do pieczonego kurczaka i ziemniaków.