Kurczak nadziewany po wiejsku
Z pysznym pasztetem.
Składniki:
- 5 g suszonych prawdziwków
- Czerstwa bułka
- 3 cebule
- Pół pęczka pietruszki
- 40 g wątróbki drobiowej
- 15 g masła
- Sól, pieprz
- 250 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 kurczak
- 2-3 łyżki oleju
- Słodka papryka
- Pietruszka
Przygotowanie:
Grzyby namaczać 30 minut w gorącej wodzie. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno pokroić. Wątróbkę pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu, dodać cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Grzyby osączyć na sicie, przy tym wyłapać wodę, w której się moczyły. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, wątróbką, grzybami, pietruszką, koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz, farsz włożyć do środka, kurczaka zaszyć lub spiąć wykałaczkami.
Sól, pieprz i paprykę zmieszać z olejem i natrzeć kurczaka i umieścić go w brytfannie. Podlać nieco wodą spod grzybów, dodać 2 pokrojone na ćwiartki cebule. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać sosem.