Kurczak nadziewany po wiejsku

Z pysznym pasztetem.


Składniki:

  • 5 g suszonych prawdziwków
  • Czerstwa bułka
  • 3 cebule
  • Pół pęczka pietruszki
  • 40 g wątróbki drobiowej
  • 15 g masła
  • Sól, pieprz
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 kurczak
  • 2-3 łyżki oleju
  • Słodka papryka
  • Pietruszka

Reklama

 Przygotowanie:

 

Grzyby namaczać 30 minut w gorącej wodzie. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę drobno pokroić. Wątróbkę pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu, dodać cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Grzyby osączyć na sicie, przy tym wyłapać wodę, w której się moczyły. Bułkę odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, wątróbką, grzybami, pietruszką, koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz, farsz włożyć do środka, kurczaka zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

Sól, pieprz i paprykę zmieszać z olejem i natrzeć kurczaka i umieścić go w brytfannie. Podlać nieco wodą spod grzybów, dodać 2 pokrojone na ćwiartki cebule. Piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać sosem.

Dowiedz się więcej na temat: kurczak

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje