Kurczak pieczony w miodowo-piwnej glazurze

Idealny na niedzielny obiad.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
  • sól, pieprz
  • 800 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 200 g cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g miodu
  • 100 ml jasnego piwa
  • pietruszka Przygotowanie:

Kurczaka natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Związać nóżki i skrzydełka i ułożyć na naoliwionej blasze. Piec w 175 stopniach ok 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać, cukinię umyć, Warzywa przekrawać wzdłuż, a następnie kroić na grube plastry. Cebule pokroić w piórka. Przygotowane warzywa umieścić w misce i skropić olejem. Doprawić solą i pieprzem. Miód podgrzać i zmieszać z piwem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka smarować kilkakrotnie glazurą miodowo-piwną. Warzywa ułożyć wokół kurczaka i piec kolejne 30-40 minut. Kurczaka podawać z warzywami, dekorować pietruszką.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas