Kurczak pieczony w miodowo-piwnej glazurze
Idealny na niedzielny obiad.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,4 kg)
- sól, pieprz
- 800 g ziemniaków
- 200 g marchewki
- 200 g cukinii
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g miodu
- 100 ml jasnego piwa
- pietruszka Przygotowanie:
Kurczaka natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Związać nóżki i skrzydełka i ułożyć na naoliwionej blasze. Piec w 175 stopniach ok 30 minut. Ziemniaki i marchewkę obrać, cukinię umyć, Warzywa przekrawać wzdłuż, a następnie kroić na grube plastry. Cebule pokroić w piórka. Przygotowane warzywa umieścić w misce i skropić olejem. Doprawić solą i pieprzem. Miód podgrzać i zmieszać z piwem. Po 20 minutach pieczenia kurczaka smarować kilkakrotnie glazurą miodowo-piwną. Warzywa ułożyć wokół kurczaka i piec kolejne 30-40 minut. Kurczaka podawać z warzywami, dekorować pietruszką.