Reklama

Kurczak pieczony w sosie maderowym

Kusi smakiem i aromatem delikatnych dodatków. W takiej wersji możesz go serwować nawet na najbardziej uroczystym obiedzie.

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag szalotek
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg),
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 ml wina typu madera
  • 8 dag masła
  • 30 dag marchewki
  • 1 kalafior (najlepiej romanesco)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Szalotki zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odcedź, wystudź i obierz z łupinek. Ugotowane ziemniaki odcedź, osącz.Kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą oraz pieprzem. Tymianek opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do tuszki, obsmaż ją na oleju. Przełóż do brytfanki. Obłóż szalotkami i pozostałym tymiankiem.  Podlej maderą. Piecz godzinę w temp. 200 st. W czasie pieczenia kurczaka polewaj sosem z dna brytfanki. Pod koniec pieczenia wierzch tuszki posmaruj łyżeczką masła.
2. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Różyczki kalafiora i marchewkę gotuj w posolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedź. Ziemniaki pokrój na cząstki, zrumień na pozostałym maśle. Kurczaka wyjmij z brytfanki. Sos z dna naczynia przecedź. Dolej 125 ml wrzątku. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Kurczaka podziel na porcje. Polej sosem. Podawaj z warzywami. Udekoruj natką. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy