Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym

Propozycja na wyjątkowy obiad

Kurczak z pieca
Kurczak z piecamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.

Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.

W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:

Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas