Kurczak pieczony z orzechami i sosem żurawinowym
Propozycja na wyjątkowy obiad

Składniki
- 1 tuszka kurczaka zagrodowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki majeranku
- farsz
- 100 g orzechów włoskich
- 1 jabłko, kwaśne
- sól, pieprz
- łyżka masła
- garść żurawin (opcjonalnie)
- sos
- 100 g żurawiny, suszonej
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2-3 suszone morele (opcjonalnie)
- 200 ml wody
- 2-3 łyżki miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Kurczaka Zagrodowego natrzeć całego solą, pieprzem i łyżką majeranku.
Orzechy grubo posiekać, podprażyć na suchej patelni, dodać pokrojone w kostkę jabłko, masło, żurawinę, doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażać, następnie nafaszerować powstałą mieszanką kurczaka. Można związać mu nogi lub pozostawić luzem (farsz, który lekko wyjdzie i przypiecze się jest naprawdę smaczny;)). Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec 1h w 180 st.C. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 30 minut.
W czasie gdy kurczak się piecze, przygotowujemy sos:
Żurwinę moczymy 30 minut w occie. Następnie dodajemy przyprawy, morele, wodę i gotujemy ok 30 minut (należy dolać wody jeśli zbyt dużo jej wyparuje). Wyciągnąć ziele i liść laurowy, dodać miód i całość zmiksować. Podawać do pieczonego kurczaka.
Smacznego!