Kurczak pieczony z warzywami i szałwią
Oryginalne połączenie drobiu i dodatków!
Składniki:
- 1 sprawiony kurczak (1 i 1/2 kg)
- 5-6 łyżek oliwy
- 40 dag marchewki
- 75 dag ziemniaków
- 50 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4 gałązki świeżej szałwii
- 6-8 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze sporą szczyptą: soli, pieprzu i papryki. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Marchewki i ziemniaki obierz, warzywa umyj, pokrój na duże kawałki. Szałwię opłucz, oderwij listki, odłóż trochę do dekoracji.
2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na pozostałej oliwie. Do boczku dodaj cebulę, smaż razem jeszcze przez chwilę (aż cebula się zeszkli). Potem dolej wino oraz bulion. Dołóż obrane ząbki czosnku, ziemniaki, marchewkę i szałwię. Składniki oprósz solą oraz pieprzem. Całość duś przez kilka minut.
3. Przyprawionego kurczaka ułóż w brytfance. Obłóż go podduszonymi warzywami i boczkiem z patelni. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 75 minut.
4. Fasolkę oczyść, opłucz, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Odcedź, osącz i serwuj jako dodatek do kurczaka pieczonego z warzywami. Przed podaniem danie udekoruj odłożonymi listkami szałwii.