Kurczak po francusku

Goście będą zachwyceni!

Składniki

  • 1 sprawiony kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szkl. białego wina
  • 2 limonki sól pieprz
  • suszone płatki chili
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania

Czosnek obierz, 8 ząbków pokrój w plasterki, pozostałe przeciśnij przez praskę. Roztarty czosnek wymieszaj z oliwą. Dodaj 3 szczypty chili. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Tuszkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz chili - w środku i na zewnątrz. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Limonki sparz, wytrzyj, jedną pokrój w plasterki, a drugą na cząstki. Zioła opłucz, osusz. Do środka tuszki włóż tymianek oraz rozmaryn. Ułóż ją w żaroodpornej formie. Obłóż plasterkami czosnku oraz limonki. Podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 75 minut. Kurczaka udekoruj cząstkami limonki. Podawaj np. z pieczonymi warzywami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje