Kurczak po francusku

Goście będą zachwyceni!

Kurczak pieczony
Kurczak pieczony123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Czosnek obierz, 8 ząbków pokrój w plasterki, pozostałe przeciśnij przez praskę. Roztarty czosnek wymieszaj z oliwą. Dodaj 3 szczypty chili. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Tuszkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz chili - w środku i na zewnątrz. Mięso posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Limonki sparz, wytrzyj, jedną pokrój w plasterki, a drugą na cząstki. Zioła opłucz, osusz. Do środka tuszki włóż tymianek oraz rozmaryn. Ułóż ją w żaroodpornej formie. Obłóż plasterkami czosnku oraz limonki. Podlej winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz 75 minut. Kurczaka udekoruj cząstkami limonki. Podawaj np. z pieczonymi warzywami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas