Kurczak po indyjsku

Aktualizacja

Kurczak po indyjsku wyborna propozycja obiadowa. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego oraz aromatycznego, dobrze doprawionego sosu, nie ma sobie równych. Kurczak po indyjsku będzie się dobrze komponować z ryżem basmati lub dzikim.

Kurczak po indyjsku dosłownie i w przenośni rozpływa się w ustach
Kurczak po indyjsku dosłownie i w przenośni rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki papryki słodkiej/ostrej2 łyżki curry
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 100 ml wody
  • dowolna zielenina

Kurczak po indyjsku - przygotowanie

Czosnek obieramy, oczyszczamy, przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Pierś kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem.

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno, podsmażamy. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy wszystko, aż cebula lekko się zrumieni i zmięknie. Wsypujemy przyprawy, dokładamy miód i starty imbir. Smażymy całość kilka minut często mieszając. Wlewamy wodę (100 ml), gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 

Zdejmujemy danie z ognia, posypujemy zieleniną, podajemy z ryżem.

Poznaj też inne sposoby na kurczaka:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Nugat orzechowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas