Reklama

Reklama

Kurczak po indyjsku

Wyborna propozycja obiadowa. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego oraz aromatycznego, dobrze doprawionego sosu, nie ma sobie równych. Całość będzie się dobrze komponować z ryżem basmati lub dzikim.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 łyżki papryki słodkiej/ostrej
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 100 ml wody
  • dowolna zielenina

Czosnek obieramy, oczyszczamy, przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Pierś kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem.

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno, podsmażamy. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy wszystko, aż cebula lekko się zrumieni i zmięknie. Wsypujemy przyprawy, dokładamy miód i starty imbir. Smażymy całość kilka minut często mieszając. Wlewamy wodę (100 ml), gotujemy jeszcze ok. 5 minut. 

Zdejmujemy danie z ognia, posypujemy zieleniną, podajemy z ryżem.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***

Reklama

Zobacz także

Dowiedz się więcej na temat: kurczak po indyjsku | garam masala | kuchnia indyjska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje