Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku wyborna propozycja obiadowa. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego oraz aromatycznego, dobrze doprawionego sosu, nie ma sobie równych. Kurczak po indyjsku będzie się dobrze komponować z ryżem basmati lub dzikim.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- kawałek świeżego imbiru
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżki papryki słodkiej/ostrej2 łyżki curry
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki płynnego miodu
- 100 ml wody
- dowolna zielenina
Kurczak po indyjsku - przygotowanie
Czosnek obieramy, oczyszczamy, przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Pierś kurczaka opłukujemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem.
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno, podsmażamy. Dodajemy czosnek i kurczaka, smażymy wszystko, aż cebula lekko się zrumieni i zmięknie. Wsypujemy przyprawy, dokładamy miód i starty imbir. Smażymy całość kilka minut często mieszając. Wlewamy wodę (100 ml), gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zdejmujemy danie z ognia, posypujemy zieleniną, podajemy z ryżem.
Poznaj też inne sposoby na kurczaka:
Zobacz również: